OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI U MISIJI OČUVANJA I PREZENTOVANJA LOKALNE BAŠTINE

Mladi Zrenjaninci imaju šta da prikažu svetu

Muzej je stub kulture jednog grada. Mestu koje nema krovnu ustanovu koja sjedinjuje tradiciju, istoriju, običaje i najvrednije predmete, preti nestajanje. U današnje vreme, kada slabo brinemo o sopstvenom identitetu i korenima, ove institucije su najbolji primeri gde se mogu pronaći odgovori na brojna pitanja. To posebno važi za mlade, među kojima (čast izuzecima) je uvreženo mišljenje da su muzeji, galerije, biblioteke i arhive, dosadna mesta gde rade nepristupačni ljudi.
„Mali kustosi – velike priče” naziv je projekta zrenjaninskog Muzeja i namenjen je mladima od 13 do 19 godina. Cilj je njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa.

PRIVLAČNI EKSPONATI
Učenici osnovnih i srednjih škola najpre su sa muzejskim pedagogom obilazili stalnu postavku. Potom su, u skladu sa afinitetima, birali teme koje će biti u fokusu njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi. U prvoj fazi bili su uključeni đaci škola „Vuk Karadžić” i „Uroš Predić” iz Orlovata, Poljoprivredne, SMŠ „Josif Marinković” i Zrenjaninske gimnazije.
Autori projekta su Ivana Arađan, viši muzejski pedagog i Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti. Prema njihovim rečima, đaci su za teme odabrali: fosilne ostatke mamuta, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići” keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.

Ivana Arađan napominje da „Mali kustosi-velike priče” nije prvi projekat koji sprovodi Pedagoško-informativna služba, a tiče se aktivnog uključivanja mladih.

– Moja uloga je bila da oformim grupe zaintersovanih đaka, upoznam ih sa sadržajem stalne postavke, uputim u literaturu i korigujem tekstove koje su pripremali. Često smo se sastajali, konsultovali i na kraju dobili šest izuzetnih videa na koje smo ponosni. Nadam se da će i u narednoj fazi biti zainteresovanih đaka, kako bismo obradili još zanimljivih i važnih tema iz stalne postavke. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa našim malim kustosima. Zrenjanin ima veliki potencijal u njima i drago mi je što smo na ovaj način „otkrili” mlade talente, možda buduće kustose, novinare, snimatelje – ispričala je Ivana Arađan.

DRUŠTVENE MREŽE – PROZOR U SVET
Sanja Vrzić je objasnila da je druga faza obuhvatala snimanja. Video materijal je izmontiran i nedavno premijerno predstavljen domaćoj publici. Učenicima su veliku pomoć pružili profesionalni snimatelji i montežeri Duško Udicki i Đula Feldeši.
– Ovo je bila novina za mene, jer moj posao nije usmeren na rad sa mladima. Uživala sam u svakom momentu provedenom u društvu naših kreativnih i maštovitih saradnika. Moj zadatak je bio da podelim sa ostatkom sveta naše rezultate, kao i informacije o radu. Odlučila sam se za nešto drugačiji pristup i otvorila posebne naloge na Fejsbuku i Instagramu samo za „Male kustose” na kojima su i učesnici mogli da objavljuju, taguju i dele sadržaje.

Nastali „filmići” postavljeni su na nalozima Narodnog muzeja na Jutjubu i TikToku. Domet objava o „Malim kustosim” uspeo je da premaši 40 hiljada – kazala je Sanja Vrzić.
Milica Milisavljević je učestvovala kao član novinarske sekcije OŠ „Vuk Karadžić” koju vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Sanja Popov. Kako je ispričala, za nju je ovo bilo nezaboravno iskustvo. Stručna ekipa je svima pružila maksimalnu slobodu kako bi izrazili kreativnost i talenat.
– Najveći utisak na mene je ostavila prilika da upoznam svet iza kamere, tj. sve ono što se dešava u toku snimanja. Hvala puno Dušanu Udickom i Đuli Feldešiju na strpljenju i vremenu da rade sa nama. Nadam se da smo postigli cilj, a to je da pokažemo deci da je Muzej jako interesantan i prepun kulturnog nasleđa našeg naroda koje treba da upoznamo. Beskrajno hvala i Ivani Arađan, koja nas je uvela u taj čarobni svet i učinila sve da upoznamo i zavolimo našu kulturu kroz ovaj zanimljiv projekat – ispričala je Milica Milisavljević.

Čila Barna je gimnazijalka koja se sa svojim razredom opredelila za legat znamenite advokatske porodice Varadi. Posebno je raduje što su napravili iskorak i izašli iz učionica i školskih klupa i dobili priliku da puno toga nauče.
– Muzej nam je pružio priliku da se oprobamo u nečem sasvim novom i drugačijem i svi smo uživali. Timski smo se dogovarali o svakom detalju i na kraju sve završili bez problema. Zrenjaninski Muzej smo sagledali iz jednog sasvim drugog ugla – rekla je Čila Barna.

Miroslava Malbaški
Foto: Narodni muzej