MAŠA KNEŽEVIĆ SA TEHNIČKOG FAKULTETA „MIHAJLO PUPIN” DOBILA UNIVERZITETSKO PRIZNANJE

Znanje treba stalno unapređivati

Želim da poručim svim mladima da u životu ne treba ničega da se odriču, da uvek budu nasmejani, iskreni i pravedni. Fakulteti možda neće otkriti sve tajne budućeg zanata, ali će ih naučiti da budu pedantni, uporni i radoznali u svojoj naučnoj oblasti. Ispit moraju prihvatiti kao izazov, na taj način se usavršavaju za određeni procenat. Svaki student će poneti sa fakulteta onoliko znanja koliko bude tražio.
Tako za naš list govori Maša Knežević sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”, koja je nedavno dobila godišnju nagradu Univerziteta u Novom Sadu za najboljeg studenta studijskog programa iz oblasti informatike „Aleksandar Saša Popović”. Nagrada joj je uručena u zgradi Rektorata, a dodeljuje se u znak sećanja na jednog od najboljih studenata i asistenta Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu Aleksandra Sašu Popovića, koji je kao rezervista Vojske Jugoslavije poginuo u NATO bombardovanju 1999. godine.

ZAHVALNOST DANIJELI VUKIĆ I DIJANI KARUOVIĆ
Maša Knežević, rođena je 24. jula 1998. godine, živi u Melencima gde je završila osnovnu školu „Dr Boško Vrebalov” kao jedna od dobitnika diplome Vuk Karadžić. U osnovnoj školi je takođe ostavarila uspehe na opštinskim i okružnim takmičenjima iz informatike, tehničkog obrazovanja i fizike. Završila je Zrenjaninsku gimnaziju, smer prirodno-matematički sa odličnim uspehom. Kao srednjoškolka je osvojila dva puta drugo mestu na takmičenju Računarskog fakulteta u Beogradu „RAF Challenge” i bronzano priznanje na međunarodnom takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar”.

– Godine 2017. sam upisala Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, smer informacione tehnologije-inženjerstvo i to po preporuci profesorke Danijele Vukić i pokojne profesorke Dijane Karuović, koje su me godinama usmeravale i obučavale. Osnovne studije sam završila 7. jula 2021. godine sa prosekom 9.95. Iste te godine upisujem i master koji sam završila 23. septembra 2022. godine sa prosekom 10.00. Masterirala sam sa temom „Obučavanje neuronskih mreža genetskim algoritmom na primeru automobila” – kaže Maša.
Februara 2021. godine postaje saradnik u nastavi za užu naučnu oblast informacione tehnologije na matičnom fakultetu. U tom periodu je održavala vežbe iz više predmeta. Trudila se da osim ispredavanih lekcija svakog studenta motiviše da razmišlja, uspe u ostvarenju svojih ciljeva, ali i da pre svega bude na prvom mestu čovek.
– Osim studiranja i angažovanja na Fakultetu, svoja znanja sam unapređivala i proširivala pisanjem naučnoistraživačkih radova ( do sada završenih 14). Oni su klasifikovani u različitim kategorijama i pretežno su bazirani na primeni informacionih tehnologija u vinogradarstvu, ali ima i onih radova koji se bave istraživanjem veštačke inteligencije. Godine 2021. i 2022. sam postala stipendista Fonda „Dositej” za mlade talente Republike Srbije, što smatram kao jedno od istaknutijih priznanja i mislim da svaki student može da kruniše svoj trud jednim ovakvim priznanjem – smatra naša mlada sagovornica.

KRUNA DOSADAŠNJEG ŠKOLOVANJA
Nagrada „Aleksandar Saša Popović” dodeljuje se uz uslov da je student završio osnovne i master akademske studije ili integrisane studije sa prosečnom ocenom najmanje 9.95 na svakom od nivoa studija. Takođe, neophodno je da je odbranio master rad sa ocenom 10.00 u roku utvrđenom nastavnim planom, uz jasno pokazan naučni doprinos informatici.
– Ova nagrada za mene predstavlja krunu mog celokupnog školovanja i daje mi potvrdu da se trud, upornost i provedene noći za računarom ili nad knjigom isplate, ali i da to neko zaista ceni. Velika mi je čast, jer je Aleksandar Saša Popović ostvario velike uspehe i rezultate u oblasti informatike – nagašava naša sagovornica.
Navodi da trenutno ne razmišlja o odlasku van zemlje.
– Planiram da proširim i primenim svoje znanje radom u privredi, a zatim nakon nekog perioda iskustva, upišem i doktorske studije. Iako sam uspela u periodu obrazovanja da učinim mnogo toga, nije bilo mnogo odricanja. Slobodno vreme sam provodila tako što sam pomagala roditeljima u porodičnom vinogradu. Oni i starija sestra su mi bili najveća podrška u ostvarenju svojih ciljeva.
Takođe, pišem poeziju za koju imam pregršt nagrada osvojenih na međunarodnim takmičenjima, nadam se uskoro da ću završiti i pisanje knjige. U periodu praznika, već šestu godinu u nizu, pomažem bajkerima i moto-klubovima u pakovanju paketića za akciju „Moto Deda Mrazevi” – navela je neke od svojih aktivnosti svestrana Maša Knežević.

Milena Bečejac
Foto: Privatna arhiva