OSNOVNI POLJOPRIVREDNI JESENJI RADOVI OVIH DANA PRIVEDENI SU KRAJU

Ratari svode račune

Prinosi jesenjih industrijskih kultura na poljima srednjeg Banata nisu na nivou prethodnih nekoliko sezona kada su zabeleženi najbolji rezultati svih vremena. Ipak, pre se može govoriti o osrednjoj, nego o lošoj godini.
– Ovu godinu obeležili su hladna i suva zima, kao i proleće, leto i jesen bez dovoljno padavina. Nisam nezadovoljan prinosom kukuruza od oko 9,5 tona po hektaru, a zasejao sam hibride „pionir” i „de kalb”. Sa pšenicaom sam prošao slabije: prinosom od tri tone po jedinici površine ne može niko biti zadovoljan. Jesen je u znaku suše i čestih paljevina strništa po skidanju suncokreta i kukuruza. Ja tome nisam pribegavao. Izbegavam redukovanu obradu jer imam tešku tanjiraču i traktor od 115 konjskih snaga koji mi omogućuje da žetvene ostatke smestim tamo gde im je mesto – dvadesetak santimetara ispod površine njive – kaže Dragan Erdeljan, poljoprivrednik, nosilac gazdinstva i vozač kamiona zrenjaninske firme „TM transport”.
Pšenicu je, kao i prošle jeseni, zasejao na 17, a ječam na 8,5 hektara i kao i svi poljoprivrednici nada se što skorijim i obilnijim kišama. Erdeljan, koji je uvek raspoložen za razgovor, usput kaže da je napustio proizvodnju šećerne repe – zbog slabe cene i bolesti sa kojom i najiskusniji stručnjaci teško izlaze na kraj.
TEKST I FOTO: M. Stojin

Opširnije u štampanom izdanju