OTPOČELO 13. BIJENALE AKVARELA U SAVREMENOJ GALERIJI: Izložbena celina na šest lokacija u gradu

Nesvakidašnje koncipiranim otvaranjem izložbe i posetom mapiranih mesta na šest lokacija u gradu, sinoć je otpočelo ovogodišnje, 13. Bijenale akvarela u Savremenoj galeriji. Podršku su pružile ustanove kulture, te se delovi izložbe nalaze u salonu Galerije i ulaznom stepeništu, foajeu Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović”, Gradskoj narodnoj biblioteci ,,Žarko Zrenjanin”, gradskoj kući i u Kulturnom centru. Cilj je povezivanje pomenutih ustanova u jednu celinu, što je novina u organizaciji. Selektor 13. Bijenala je Miroslav Karić, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Beograda, a kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić Fenjčev. Postavka je dostupna posetiocima od 7. oktobra do 14. novembra.

– Ideja ove izložbe je da se istakne značaj i status tradicionalne tehnike akvarela u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva. Ove godine, po prvi put, izložba je realizovana na na šest lokacija, a u pitanju su reprezentativne ustanove kulture. Publici se izuzetno dopao ovakav koncept, a mi ćemo se truditi da ga češće realizujemo – poručila je Sunčica Lambić Fenjčev i podsetila da Galerija organizuje Bijenale još od 1991. godine, kao i to da su se koncepcije samog projekta menjale.

Značaj je prepoznalo i Ministrstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grad Zrenjanin, a izložbu je otvorila Ljuba Travica, zamenica predsednika Gradske skupštine.
Velika nagrada 13. Bijenala akvarela dodeljena je Biljani Đurđević, umetnici iz Beograda za rad ,,Repetiranje“ (stop motion animacija/ulje na platnu) koja je otkupne prirode i ulazi u zbirku Savremene galerije.

M.Malbaški
Foto: Savremena galerija

(Opširnije u štampanom izdanju)