OTVOREN NEMAČKI KULTURNI CENTAR ,,HAUS REGINA“: Izložba slikara Džimija Stepanofa

Poštovaoci nemačke kulture i tradicije, ali i svi sugrađani, sinoć su imali priliku da prisustvuju ostaranju prvog nemačkog Centra za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu ,,Haus Regina“. Svečanost je upotpunila i izložba banatskog slikara Minhenske akademije Džimija Stepanofa koji je istovremeno i umetnički direktor Centra.

Česta inspiracija su mu priče o Nibelunzima i nemačka mitologija. Otvaranje je svojim prisustvom uveličao predsednik nemačkog narodnog saveza u Srbiji Rudolf Vajs. Pored njega prisutnima su se obratili i profesorica nemačkog jezika i književnosti Zorica Petrić, predsednica Udruženja centra ,,Haus Regina, i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Veliku pomoć pružila je kompanija ,,Gomeks“

–  Ovo je pravi centar koji će negovati zaostavštinu banatskih Nemaca koji su mnogo toga ostavili u nasleđe ovom Gradu i čitavoj Vojvodini. Sa kućom kulture ,,Haus Regina“ počinje jedno novo razdoblje i ona će biti mesto susretanja ne samo nemačke, već i svih ostalih kultura po kojima je Banat poznat – naglasio je Rudolf Vajs i dodao da je u Zrenjaninu otvorena i regionalna Kancelarija nemačkog narodnog saveza, čiji je rad posebno pohvalio.

received_1566727863439273

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je multikulturalnost i nacionalnu šarolikost kao glavno obeležje našeg grada, kao i uzajamno poštovanje i suživot svih sugrađana bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

–  Imamo dugu tradiciju i višedecenijske veze sa Nemačkom. Dokaz tih veza jeste i činjenica da je jedan od najvećih poslodavaca, ne samo u Zrenjaninu već i Srbiji, nemačka kompanija Drekslmajer, a svakako, otvaranje ovakvog centra predstavlja znak da je Zrenjanin otvoren za saradnju – rekao je Salapura.

 

M.Malbaški

Foto:Tivadar Borbelj

 

received_2119785238302538