OTVORENA E-BIBLIOUČIONICA: Namenjena deci i starijim sugrađanima

Na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” u prisustvu direktora škola, školskih bibliotekara, predstavnika Udruženja penzionera, dece i medija, danas je svečano otvorena E-Biblioučionica, projekat koji su osmislili i vode bibliotekari Dečjeg i informatičkog odeljenja, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
– E-Biblioučionica osnovana je i opremljena sa ciljem da se proširi spektar bibliotečkih usluga, realizuje edukacija dece i starijih sugrađana kroz prilagođavanje tehnološkim i društvenim promenama, u cilju efikasnijeg prenosa znanja i informacija. Biblioteka je u obavezi da proširi spektar usluga i ponudi deci i tinejdžerima elektronsku čitaonicu kao dopunu referensne zbirke i time pozicionira biblioteku kao prijatno mesto i kao dobar izvor informacija, opremljeno savremenim tehnologijama. Uz bibliotekara, korisnici bi razvili veštinu korišćenja štampane i elektronske građe, a uz stručnu pomoć informatičara i predmetnog nastavnika, u cilju obrade nastavne jedinice, van stereotipnog okruženja učionice, pomoću računara bi naučili da koriste internet u obrazovne svrhe – objasnila je Maja Kačarić, diplomirana bibliotekarka Dečjeg odeljenja.
Pored dece, koja dobijaju mogućnost da dogovorene nastavne jedinice obrade na nov, moderan, kreativan način, radionice će obuhvatati i stariju populaciju koja, radi lakše komunikacije sa mladima, sve češće iskazuje potrebe i želju za poznavanjem i korišćenjem interneta.

– Takođe, u dva termina nedeljno, u večernjim časovima, našim starijim sugrađanima nudimo mogućnost da nauče da kreiraju imejl nalog, nalog na društvenim mrežama, kako da čitaju novine na internetu, razgovaraju putem Skajpa ili Vibera i drugo – rekla je Nataša Lalić, bibliotekarka.

Stručni tim čine bibliotekarke Dečjeg odeljenja Maja Kačarić, Nataša Lalić i Ana Davidovac i diplomirani informatičar Vladimir Tot.

Sve informacije dostupne su na e-mail adresi zrbibliodecijeodeljenje@gmail.com

M.Malbaški

Foto: Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”