ŠESTA UMETNIČKA KOLONIJA POD POKROVITELjSTVOM KOMPANIJE „UM-ING”

Slikarska paleta u bojama humanosti

Oduvek su umetnici, posebno slikari, uživali pomoć uglednih i značajnih ljudi – mecena, koji su im pružali finansijsku, ali i bilo koju drugu pomoć. Za uzvrat, stvarali su trajna i vanvremenska umetnička dela. I danas mecenarstvo opstaje zahvaljujući uglednim privrednicima, vlasnicima kompanija i ljudima dobre volje koji imaju želju da pomognu stvaraocima.
Borislav Umićević, vlasnik kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering) šesti put za redom organizovao je slikarsku Umetničku koloniju od 16. do 18. oktobra. Okupilo se osam izvanrednih zrenjaninskih akademskih slikara, Rudolf Brkić, Viorel Flora, Marijan Baroš, dr Dragan Hajrović, Aleksandar Aca Kačar, Branko Đukić, Maja Jurić kao i Javor Rašajski iz Vršca. Ove godine nedostajao je inicijator i jedan od osnivača Kolonije Slavko Konculov, koji je opravdano odsutan.
Sve slike koje umetnici budu uradili, ostaće u legatu, kasnije će biti izložene i prodate na aukciji, a sredstva donirana u humanitarne svrhe.

NAJVAŽNIJE JE DA MOŽEMO DA POMOGNEMO
– Prošle godine smo imali veoma uspešnu aukcijsku prodaju slika, a ceo prihod smo donirali Odeljenju neonatologije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Srećan sam što je odziv bio izuzetno veliki, a nadam se da će isto biti i ovog puta. Krećemo u novi ciklus, nakon Kolonije ćemo organizovati novu aukciju slika i usmeriti novac onima kojima je to najpotrebnije – rekao je Borislav Umićević i dodao da su svi umetnici njegovi prijatelji i da mu je drago što imaju priliku da se vide, druže, a pre svega da pomognu.
– Za mene je ovo poseban doživljaj. Imam potrebu da na ovaj način dam svoj skromni doprinos kulturnim dešavanjima u gradu i zaista sam ispunjen i radostan jer znam da činimo nešto humano i lepo – kaže naš sagovornik.

RAZUMEVANjE UMETNOSTI
Više o radu Kolonije, temama koje će biti zastupljene, ali i senzibilitetu umetnika, govorio je Viorel Flora, akademski slikar i učesnik Kolonije.
– Ono što gospodin Borislav radi je velika i važna stvar za grad i umetnost. Kolonijom okuplja renomirane slikare koji su se proslavili svojim stvaralaštvom, ali i kvalitetom radova. Mnogo je umetničkih kolonija u gradu, ali ova je specifična, jer naš domaćin ima posebnog razumevanja za umetnost, ali i humanost. To je ono što ga pokreće da investira u nas i da se trudi da svima pomogne. Svaki umetnik je jedan poseban način života, jedan svet, i sam sebi određuje šta ga u tom momentu inspiriše i šta će slikati. To znači da konkretne teme nema. Suština je druženje i pomoć koju ćemo nekome pružiti – rekao je Viorel Flora.
Prema njegovim rečima umetnici, su često vođeni višim ciljevima, pa i kad je to na štetu njihovih privatnih života, ali su uvek spremni da svoje delo, vreme, ideje, usmere ka opštem dobru.
Svi učesnici se slažu u oceni da su sredstva prikupljena prilikom prethodnog okupljanja valjano usmerena i transparentno potrošena, a odluka da se novac donira Odeljenju neonatologije bila je jednoglasna. Uvereni su da će i ovoga puta plemeniti cilj biti ostvaren.

  • OSTVARENI I VRSNI SLIKARI
    Prvi put umetnicima se pridružio i naš sugrađanin dr Dragan Hajrović, profesor slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je na svoj način obrazložio vrednost i značaj Kolonije.
    – Ovo je dobra prilika da se umetnici koji ovde žive i rade okupe, druže i razmene iskustva. Drago mi je što sam pozvan da se pridružim starijim kolegama koji su ostvareni i vrsni slikari. Svaki od njih ima različit likovni stav i kvalitetan je i senzibilan na svoj način. Među njima nema nesuglasica, jer svako radi svoje i to čini na najbolji način – rekao je Dr Dragan Hajrović.

 

Miroslava Malbaški
Foto: Damir Petrović