OTVORENA IZLOŽBA: „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je danas otvorena  izložba arhivskih dokumenata i drugog izložbenog materijala – „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“.
Autor izložbe i uvodne studije kataloga je Zoran Stevanović, arhivista u Arhivu Vojvodine iz Novog Sada. Izložbu je otvorio nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin Srđan Priljeva, istoričar.
Na otvaranju izložbe su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, dorektor Istorijskog arhiva Vojvodine Branimir Andrić i profesor dr Dejan Mikavica, recenzent.
Kako je rekao Duško Radišić, ova izložba pruža mogućnost široj javnosti da upozna jedan značajan period naše istorije, zahvaljuju saradnja Istorijskog arhiva Vojvodine, Narodnog muzeja Zrenjanin i Istorijskog arhiva Zrenjanin.
– Arhiv Vojvodine priredio je ovu izložbu 2014. godine, čime je obeležio 165 godina od osnivanja Vojvodstava Srbije i Tamiškog Banata (1849–1861) – kaže Branimir Andrić. – Imajući u vidu važnost ovog perioda za srpsku nacionalnu istoriju i arhivsku građu koju Arhiv Vojvodine čuva u svojim fondovima i zbirkama, realizacijom ove izložbe dajemo doprinos proučavanju ovog segmenta nacionalne istorije.

izlozba vojvodstvo srbija 3
Podsetivši da srpski narod nije stekao Vojvodinu kakvu je zahtevao na Majskoj skupštini, 1848. godine, nakon zajedničkog, uspešnog ratovanja na strani bečkog dvora, prof. dr Mikavica je govorio o istorijskom nastanu carsko-kraljevske krunovine.
– Okončanjem Revolucije, 1848/9. godine, u kojoj su se prečanski Srbi borili za srpsku Vojvodinu a Mađari za nezavisnost od habzburške centralne vlasti i očuvanje političkog suvereniteta i teritorijalnog integroteta Ugarske, uveden je apsolutistički režim, a od dotadašnje teritorije Južne Ugarske, stvorena je, carskim patentom od 18. novembra 1849. godine, posebna carsko-kraljevska krunovina, čija je istorija, nastanak i jedanestogodišnje postojanje tema izložbe „Vojvodstvo Srbije i Tamiški Banat(1949-1861) – objasnio je prof. dr Mikavica.
Postavka obuhvata 153 eksponata: dokumenta, knjige, likovni materijal, serijske i periodične publikacije, kartografsku i rukopisnu građu… Sve to je, uglavnom, iz fondova Arhiva Vojvodine, ali ima eksponata i iz fondova drugih ustanova kulture. Na izložbi je prikazan i likovni materijal, čije je digitalne kopije Arhiv Vojvodine otkupio od Austrijske nacionalne biblioteke u Beču. Predstavljeni su i sadržaji retkih austrijskih službenih listova, kao i relevantni statistički podaci.
Izložba ima deset tematskih celina, što doprinosi boljoj preglednosti i jednostavnijem predstavljanju posetiocima.

B.Jajić
Foto: Narodni muzej Zrenjanin
Opširnije u sledećem pisanom izdanju