OTVORENA ZAVRŠNA IZLOŽBA 35. „ČITALAČKE ZNAČKE“: Prešli smo put od knjige u rukama do elektronskog bloga

Hol Gradske narodne biblioteke od juče krase radovi učesnika 35. „Čitalačke značke“, koja je pored „Pesničke štafete“, jedna od najvažnijih manifestacija za decu u Zrenjnanu. Izložbu je otvorio direktor Biblioteke Milan Bjelogrlić, uz prisustvo pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića i podršku načelnice Školske uprave za Banat Snežane Oluški Vlačić.

20180622_115558

– Pored mnogih bučnih festivala i manifestacija koji se u našem Gradu održavaju, ima i ovakvih, tihih dešavanja koja zadiru u temelje kulturnog, prosvetnog i obrazovnog sistema. Nismo atraktivni i glasni ali zaista, bez imalo skromnosti, mislimo i radimo sa uverenjem da su ovo temeljni potezi u kulturnoj politici i u sferi obrazovanja, kako bismo motivisali najmlađu publiku da se što više okrene knjizi – istakao je Bjelogrlić.

Ovakve manifestacije angažuju veliki broj dece i ističu rad prosvetnih radnika, pedagoga, nastavnika i bibliotekara koji decenijama pokazuju entuzijazam kada je u pitanju rad sa najmlađima. Pozivu se odazivaju deca iz predškolskih ustanova, osnovnih škola iz Grada ali i iz naseljenih mesta. Podrška Republičkog Ministrastva kulture i Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i javno informisanje izostaje ali je tu uvek lokalna samouprava.

– Grad će uvek stati iza ovakvih manifestacija jer podržavajući njih, podržavamo ono najvrednije što imamo, a to su naša deca. Ova izložba je finale godišnjeg rada svih zaposlenih u Biblioteci i čestitam im na uspehu – dodao je Radišić.

Načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić bila je ove godine u ulozi žirija i odlučivala je kome će pripasti nagrade. Kako je navela, za nju je ovo bilo novo iskustvo.

– Sa knjigama se družim od kako znam za sebe. Ovaj nimalo lak zadatak sam sa radošću prihvatila, a radovi sa kojima sam se susrela na momente su me ostavili bez daha. To nisu samo crteži ili prepričavanja bajki, priča. To su najčistije emocije i mišljenja predivne dece kojoj sve institucije treba da pruže podršku – navela je Snežana Oluški Vlačić.

DSC_0072

Ove godine osmišljen je i blog „Čitalačke značke“ a radovi su stizali na adresu www.zrznacka.com, tako da su neki od dnevnika vođeni i elektronskoj formi, bliskoj novim generacijama.

Intervjue sa piscima ove godine radila je Teodora Lazić, njeni tekstovi su postavljeni na blogu i za njih je nagrađena.

Na ovom blogu raspisan je i letnji konkurs, a učenici od V do VIII razreda svoje postove mogu poslati u pisanoj, grafičkoj ili video formi . Radove poslati do 14. septembra na mail zrznacka@gmail.com. Cilj konkursa je afirmacija i pisanje u formi posta na blogu kao nove književne forme.

 

M.Malbaški

Foto: Arhiva Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“

DSC_0057

20180622_115642