UZ ZVUKE ORKESTARA POČEO ,,BEGEJ FEST“:  Od zabavne, džez, filmske, narodne  do klasične muzike

Sedmo Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara ,,Begej fest“, kao i peta regionalna konferencija svetske Asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble centralne i istočne Evrope (WASBE) počeli su sinoć u Kulturnom centru Zrenjanin. Čast da otvore festival pripala je Orkestru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kojim diriguju Dragana Jovanović i Branko Milinković.

Cilj takmičenja je motivisanje mladih ljudi da se što više bave sviranjem na duvačkim instrumentima, kao i ukazivanje na lepotu orkestarskog muziciranja.Ovo takmičenje pruža priliku orkestrima da se predstave široj publici, ali i da dobiju mišljenje stručnog žirija.

20180622_202706

–  Manifestacija ,,Begej fest“ je takmičarskog karaktera i odvija se prema strogim pravilima i kriterijumima WASBE-a. Učestvovaće vrhunski orkestri iz Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije i Srbije, a izvodiće kompozicije različitih žanrova od zabavne i popularne muzike, poznatih melodija iz filmova, do narodne i, naravno, klasike. Neka pobedi najbolji – navodi profesor Branislav Gagić, predsednik Udruženja duvačkih orkestara Vojvodine i direktor WASBE-a za Srbiju.

Grad Zrenjanin je podržao ovaj Festival, a prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

– Zrenjanin je još jednom dokazao da je grad vrednih i uspešnih ljudi, da je grad muzike. Nedavno smo imali Horski festival, sada takmičenje orkestara. Lokalna samouprava je i ovu manifestaciju podržala i nadamo se da ćemo biti dobri domaćini – dodao je Radišić.

Finale takmičenja planirano je za nedelju kada će u 19 časova orkestri prodefilovati od Kulturnog centra do Trga slobode. Tada će biti svečano zatvaranje, nastup nagrađenih orkestara i dodela nagrada i diploma.

M.Malbaški

(Opširnije u štampanom izdanju)

20180622_205020