OTVORENI „DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA“ NA NOVOSADSKOM SAJMU: Grad Zrenjanin „Najbolji u energetici“

Srbija danas mora da ulazi krupnim korakom u veliki investicioni ciklus, koji u značajnom segmentu obuhvata upravo oblast energetike. Iz tog razloga danas imamo veliki broj investitora u Srbiji, imamo veliki broj investicija u infrastrukturi, ali je sve to moguće samo ako obezbedimo potpunu energetsku sigurnost, snabdevanje svim ključnim energentima, što zahteva i ozbiljan investicioni ciklus u energetici.

Ovo je rekao ministar rudarstva i enregetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, koji je pre podne otvario 7. Međunarodni sajam energetike i investicija u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

DANI ENERGETIKE 2

– U ovom trenutku, u projektima koji su u toku, imamo više od dva miliona evra investicija u energetici – istakao je ministar Antić. – To je najveći investicioni ciklus u kom se nalazimo u poslednje četiri decenije, a investicije imamo u svim sektorima energetike. Samo ove godine imaćemo na mreži, znači izgrađeno i pušteno u proizvodnju, više od 250 megavata iz obnovljivih izvora energije i to će biti, zaista, sjajna godina za našu energetiku.

DANI ENERGETIKE 6

O aktuelnom trenutku energetike, investicijama koji joj pospešuju razvoj, osobenostima Vojvodine u mogućnostima razvoja i primene energije vetra, kao i saradnji Srbije i Grčke na polju istraživanja i energetskog povezivanja sa Evropiom i svetom na svečanom otvaranju su govorili i mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, Haralambos Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomske i trgovinske poslove Ambasade Grčke u Srbiji i Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Tradicionalnu manifestaciju, čiji je cilj podsticaj razvoju enregetike, obnovljivih izvora enregije i unapređenju i primeni novih tehnologija u ovoj oblasti, Novosadski sajam organizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Centralno-evropskim forumom za razvoj – CEDEF, uz partnerstvo Grada Novog Sada i podršku Grada prijatelja Zrenjanina.

DANI ENERGETIKE 5 DANI ENERGETIKE 3

Ugovor o pokroviteljstvu Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i izvršni direktor u Sektoru za sajamsku delatnos Novosadskog sajma Boris Nadlukač.

Za najuspešniju lokalnu zajednicu u podsticanju energetske efikasnosti i primeni obnovljivih izvora energije je proglašen Grad Zrenjanin. Diplomu „Najbolji u energetici” je primio gradonačelnik Janjić koju mu je uručio pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić.

U Komisiji za „Najbolji u energetici” su bili docent dr Aleksandar Ašonja, predsednik – Agencija za energetiku Grada Novog Sada, i članovi: docent dr Jasmina Pekez – TF „Mihajlo Pupin”, Univerzitet u Sadu i dr Zoran Čepić – Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Univerezitet u Novom Sadu. Sekretar komisije je dipl. ing. Dragan Ralić.

– Uvek je zadovoljstvo predstavljati se na Novosadskom sajmu, bez obzira da li se radi o Poljoprivrednom sajmu, smotri turizma ili energetike – rekao je gradonačeknik Janjić. – Mislim da Zrenjanin dosta toga čini u oblasti energetske efikasnosti, ali i generalno što se tiče investicija, promovisali smo grad kao dobro mesto za investiranje, prepolovili smo broj nezaposlenih u odnosu na 2012. godinu, sa 12 hiljada taj je broj pao na ispod 6 hiljada, sarađujemo odlično i uradili smo mnogo toga sa Pokrajinom, a naročito s Vladom Republike Srbije i već ovog meseca očekujemo početak realizacije velike investicije iz Južne Koreje, a u planu je ubrzo još nekoliko novih investicija.

DANI ENERGETIKE 1

Tokom dvodnevne manifestacije posvećene energetici i investicijama predviđena je promocija projekata Kancelarija za energetsku efikasnost radi pronalaženja partnera, saradnja i razmena iskustava. Na stručnim skupovima najavljena su izlaganja u vezi sa energijom vetra, solarnom energijom, energetskom efikasnošću u lokalnim samoupravama, posebno u graditeljstvu, iskorišćavanju geotermalnih izvora, modelima finansiranja energetskih projekata, inovativnim tehnologijama koje menjaju svet, pametnim gradovim I selima Srbije…

Tekst i foto Branka Jajić

DANI ENERGETIKE 7