OVE GODINE BEZ UZURPIRANOG DRŽAVNOG POLЈOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA: Geometri proveravaju površine pod industrijskim kulturama

Nijedan hektar poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području grada Zrenjanina nije jesenas obrađen bespravno, utvrdili su geometri koji su svojevremeno obišli polja pod pšenicom i ječmom.

Geometar kog je angažovala Gradska uprava obilazi polja pod industrijskim kulturama čije ubiranje sledi na jesen, kako bi ispitali da li je bilo bespravnog sejanja kukuruza, suncokreta, soje ili šećerne repe. Za sada nemamo vesti koje bi to potvrdile – kaže Nataša Tomović, predsednica Radne grupe za utvrđivanje bespravno obrađenih površina državnog poljoprivrednog zemljišta

Budući da su licitacije za prošlu godinu održane kasno – u martu, ove godine uzurpatori nisu imali ni vremena da eventualno bespravno uđu u državne njive. Tada je od 15.913,6 hektara, koliko je ponuđeno za zakup, izlicitirano nešto više od devet hiljada hektara. Ostatak čini zemljište slabijeg kvaliteta za koje iz godine u godinu nema interesovanja.

Ovim je, kako stvari za sada stoje, izbegnuta situacija da se uzurpatorima ponudi vansudsko poravnanje koje je, istina, u nekim drugim srednama – a najčešće se spominje Sombor – bilo povoljnije za uzurpatore nego da su legalno zakupili zemljište na licitaciji.

Prošle godine bilo je bespravno obrađeno oko 60 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u atarima Knićanina, Taraša i Melenaca. Rod sa tih njiva – najvećim delom pšenica i nešto uljane repice – prodat je po odbitku troškova kombajniranja i skladištenja.

Licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta za ekonomsku 2018/ 2019. godinu mogu se očekivati u septembru, neposredno pred setvu pšenice. Program uređenja i korišenja državnog poljoprivrednog zemljišta upućen je Upravi za zemljište Ministarstva poljoprivrede na ocenu i davanje saglasnosti. Sledi skupštinska procedura, pa tek potom raspis oglasa za javno nadmetanje.

M. S-n.