Oziris reks

Piše: Ljiljana Bailović

Ne znam kakve su sada vaspitačke doktrine, ali tokom mog odrastanja jedan od obaveznih naslova pismenih vežbi bio je šta ćeš biti kad porasteš. To je važna tema koja treba da podstakne dete da sagleda sebe u zajednici sa odraslima, na širokom planu sadašnjosti i budućnosti. U mom slučaju ta projekcija baš i nije dala željene rezultate, jer sam, sećam se, pisala kako hoću da budem kosmonaut.
Čuj, kosmonaut, puka maštarija. Ali, moja želja bila je, zapravo, odraz interesovanja celog čovečanstva za kosmička istraživanja, kao posledica lansiranja prvih svemirskih letelica – Lajka, Gagarin, Leonov, Terješkova, Džon Glen, misija „Apolo“ – sletanje na Mesec! Da, tada se, mislim, formiralo opšte ubeđenje da čovekovo znanje – sve može!… A posle su se ređale decenije koje su poverenje i nadu Planete u budućnost i progres – dobrano razrušile. No, nisam o tome htela, nego o vestima o svemirskim istraživanjima objavljenim ovih dana na portalima, u marginalnim rubrikama, naravno. Danas im je tu mesto, ne na naslovnim stranama.
Mehanička ruka Nasine sonde „Oziris reks“ prikupila je uzorke stena sa asteroida Benu. U vestima se čak kaže da bi ti uzorci mogli da daju odgovore o poreklu života na zemlji: naučnici, naime, misle da asteroid Benu datira sa početka našeg Sunčevog sistema, a Nasina misija otkrila je da on možda nosi na sebi i vodu i tragove organskog materijala, i mogao bi da seje život po svemiru. Kakva je to vest, i uzbuđujuća pretpostavka! Prekosutra je usledio i dramatičan nastavak: nešto je ipak pošlo po zlu i deo prikupljenih uzoraka rasuo se vasionom. Kad se sonda 2023. bude vratila na Zemlju, pokazaće se da li je dovoljno materijala sačuvano za istraživanja i nova saznanja čovečanstva.
Nisam primetila da je ovakva epohalna vest (još i sa dramskim obrtom) izazvala ikakvo interesovanje u široj javnosti. Štaviše, danas mi je sasvim zamislivo da, na kraju, dobijemo i neku samoorganizovanu pobunu protiv ovakve „ pogubne namere da se novi virusi donesu na Zemlju“ – recimo… Nekako se, čini mi se, 21. vek preokrenuo u varvarsko doba.