PERLEŽANIN TOMA NAĐ KORISTI SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Zlatni medeni proizvodi osvajaju tržište

Toma Nađ je dugo radio kao zavarivač u Perlezu, a skoro četiri godine je vodio poljoprivredno gazdinstvo. Pčelarenjem se bavi poslednjih šest godina, a lane je ovu oblast izabrao za profesiju. Uz subvencije zrenjaninske Filijale za zapošljavanje otvorio je sopstvenu firmu za proizvodnju meda i proizvoda od meda „Golden kvaliti Nađ” (Golden quality Nadj).
Od rođaka, inače iskusnog pčelara, Toma je sticao važna znanja i veštine pčelarenja. Trenutno ima 72 košnice na ispaši u okolini Perleza, gde se koristi flora karakteristična za ovaj deo Banata. Prvi konzumenti Tominih medenih proizvoda bili su članovi njegove porodice, prijatelji i poznanici. Oni su pružili podršku za produkte koji su kasnije objedinjeni u paletu „Golden Quality Nadj”.
– U ponudi su med (bagremov, lipov, livadski), med sa dodacima (sa polenom, sa zelenim orahom, saćem, mlečom), zatim polen, propolis, kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda (balzam za usne, melemi). Kako naziv firme i govori, po nutritivnim i lekovitim svojstvima, ovi zlatni produkti upakovani su u ambalažu vrhunskog kvaliteta. Različite prirodne sirovine, pomešane sa medom, daju proizvode izuzetnih nutritivnih ili terapijskih karakteristika –ističe Toma Nađ.


Prodaja artikala iz asortimana „Golden Quality Nadj” za sada se obavlja od kuće, a najveći učinak daje reklama – preporuka zadovoljnih mušterija. Proizvodi se po narudžbini dostavljaju i u Zrenjaninu. U prvom planu bilo je sticanje poverenja klijenata na lokalnom tržištu. Plan je, naravno, da se ono širi i da za proizvode iz Perleza čuje što veći krug potrošača.
– „Golden Quality Nadj” je porodična firma. Svesrdnu podršku pruža mi supruga. Unapređenje marketinškog dela je nešto čemu će se posvetiti u narednom periodu. Takođe, naš plan je otvaranje API komore za inhaliranje vazduhom pčela. Reč je o postupku za jačanje imuniteta i unapređenje zdravstvenog stanja. Ova usluga biće novina na ovdašnjem području – objašnjava naš sagovornik.
Firma Tome Nađa jedna je od tri koje su prošle godine registrovane u Perlezu uz podršku programa za samozapošljavanje, što govori o tome da interesovanja ima i u ruralnim sredinama. Za sela to znači da se otvaraju radna mesta, a u zavisnosti od registrovane delatnosti, obogaćuje se ponuda proizvoda i usluga u lokalnoj zajednici.
Na području Srednjobanatskog okruga lane je subvenciju za pokretanje privatnog posla koristilo 49 nezaposlenih sa evidencije Filijale za zapošljavanje. Subvencija je i prošle i ove godine iznosila 250.000 dinara, a 270.000 za osobe sa invaliditetom.

M. Bečejac