PERO PILIPOVIĆ O PROBLEMIMA SELA

Zbog kanalizacije najviše muka

Za 2018. godinu opredeljeno je 157 miliona dinara, približno 1,3 miliona evra gradskim i seoskim mesnim zajednicama Zrenjanina. Tu sumu one treba da potroše za dovršetak starih ali i planirane nove radove. U 2017. mesne zajednice su postigle dostaa, ali ostali su i mnogi problemi, posebno u selima sa kojima će se Grad tek suočiti.
– Lane je dosta uloženo u škole i zabavišta. Svako mesto ima fudbalski klub, nevladine organizacije, udruženja, kulturno-umetnička društva, a ulaže se dosta u verske objekte poslednje tri godine. Knićanin će uskoro dobiti crkvu, jedna se završava u Lazarevu, a u Kleku je već izgrađena, dok se u Melencima i Elemiru grade parohijski domovi. Sređeni su centri u Elemiru i Melencima behaton pločama, a čekamo izgradnju stadiona „Rusanda” – ističe Pero Pilipović, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice i vanredne situacije.
Pilipović ističe da su se u 2017, pojedina sela suočila sa problemom snabdevanja lekovima. Gradska Apotekarska ustanova prinuđena je da zatvara svoje objekte jer su uglavnom nerentabilni. U većim selima sve jače im konkurišu privatnici, dok u manjim ni prvi, ni drugi, nemaju ekonomski interes da rade. Pilipović veli da su stanovnici Knićanina i Farkaždina u najgoroj situaciji kada su lekovi u pitanju ali da se traži rešenje kako bi se problem prevazišao.
Dosta zrenjaninskih sela, tačnije njihovi stanovnici, dugo unazad ne odvajaju sopstveni dinar za rešavanje zajedničkih problema.
– Samo četiri sela ima samodoprinos i u narednom periodu će te mesne zajednice biti nagrađene. Elemirci, na primer, putem samodoprinosa godišnje svom selu obezbeđuju deset miliona dinara. To su strogo namenska sredstva, jedan deo ide sportskim organizacijama i udruženjima građana, ali je najviše novca namenjeno završetku kanalizacije. To je trenutno i najveći problem Elemira, jer su radovi na kanalizaciji prekinuti pre godinu dana, i nikako da se nastave. Verujemo da će to uslediti čim vremenski uslovi to dozvole, a očekujemo da je završimo od sredstava samodoprinosa i naftne rente do kraja 2019. U toku ove godine, inače, ni u jednom zrenjaninskom selu nije rađena kanalizacija. To nije do Grada, već do „Vodovoda” koji nije bi spreman za te poslove. Nema drugog objašnjenja zašto to nije rađeno – iskren je Pero Pilipović.
Naš sagovornik ističe da pojedina domaćinstva u Elemiru već 4,5 godina koriste kanalizaciju, ali da je neka još nisu dobila. On dodaje da tu postoje i sredstva od naftne rente koja su drastično manja nego prošle godine jer je pala eksploatacija i cena nafte, a želja Elemiraca je da ulažu u gradnju seoske kanalizacije i popravku puta ka Zrenjaninu.
– Treba da se raspiše javna nabavka za drugu javnu česmu u centru sela jer su se za to stekli uslovi. Česme će se raditi u drugim selima – veli Pilipović.
Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za mesne zajednice, u 2018. će nastaviti kanalisanje Kleka, Ečke, Melenaca, Lazareva. Želja stanovnika ovih mesta je i da se međusobno spoje atarskim putevima.

  • SEOSKA GROBLJA
    – JKP „Čistoća i zelenilo” će biti nadležno za sva seoska groblja. To je tendencija izjednačavanja sela i grada, te će im mesne zajednice prepustiti poslove održavanja groblja i sahranjivanje – kaže Pilipović.

I. ISAKOV