PETICIJA ZA POSTAVLjANjE „LEŽEĆIH POLICAJACA” U BAČKOJ ULICI OSTALA BEZ ODGOVORA

Bez rešenja za brzu vožnju

Dokument koji je potpisalo 58 osoba, koje su se saglasile da je u Bačkoj ulici na Zelenom polju neophodno pooštriti saobraćajne propise i postaviti ležeće policajce, ostala je bez odgovora od nadležnih službi. Peticija koja je podneta krajem prošle godine pridružena je potpisima sugrađana iz istog dela grada, koji su uputili molbu sa istim zahtevima, kako bi se uticalo na neoprezne vozače.
Razlog oko koga se stotinjak Zelenopoljaša ujedinilo jeste prebrza vožnja u ulici, velika frekvencija vozila ali i bezbednost najmlađih koji svakodnevno ovom ulicom prolaze kako bi došli do svojih Osnovnih škola „Žarka Zrenjanina” i „Dositeja Obradovića”, i koji se igraju ispred svojih kuća. Na ovaj način, kako su ukazali podnosioci peticije koji su posetili i našu redakciju, želeli su bar malo da utiču i na nadležne i na nesavesne vozače, ali su i jedni i drugi ostali gluvi na njihovu molbu.
– Pismo je stiglo jedino iz nekadašnje Direkcije za izgradnju i uređenje grada u kome su nas izvestili da preduzeće jeste, odnosno, tada je još uvek bilo, nadležno za postavljanje „ležećih policajaca” ali da se dozvola i nalog za postavljanje ovog saobraćajnog obeležja dobija iz Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja pri Gradskoj upravi. Nažalost, nama se iz Gradske kuće niko nije javio, mada smo peticiju sa istim zahtevima poslali i na njihovu adresu, i to Saši Santovcu i Mirku Petroviću, načelniku ovog odseka – kaže za „Zrenjanin” jedan od podnosioca peticije.
Nije na odmet podsetiti i da su krajem prošle godine, a u okviru pojačanog održavanja saobraćajne signalizacije, na više raskrsnica u gradu postavljeni „ležeći policajci” kako bi se, prema rečima nadležnih, povećao nivo bezbednosti saobraćaja na tim raskrsnicama. Vrednost ovih radova iznosila je oko 2 miliona dinara, a ležeći policajci su postavljeni na raskrsnicama Baranjska – Hercegovačka, Cara Lazara – Sarajevska, 9. januara – Stražilovska, 9. januara – Zdravka Čelara, Zdravka Čelara – Koste Abraševića i 20. oktobra – Stražilovska.
Sugrađani sa Zelenog polja su ukazali i na ideju koju su radi da sprovedu u delo, a to je da sami finansiraju postaljanje „ležećih policajaca”, ukoliko bi dobili dozvolu za to. Međutim, nedostatak političke volje verovatno je, pored sredstava, jedan od razloga što se ovaj problem ne rešava.S. Vorkapić

S. Vorkapić