PETNAESTI „VOJVOĐANSKI BRAS FESTIVAL” OKUPIO LJUBITELJE DUVAČKIH INSTRUMENATA

Muzika je iznad svih izazova

Korona virus je otkazao ili na neko vreme odložio mnoge događaje i kulturne manifestacije u gradu, ali nije uspeo da odgodi ovogodišnji 15. „Vojvođanski bras festival” koji je u subotu, 27. februara, održan u Kulturnom centru uz poštovanje svih epidemijskih mera.
Organizovao ga je Gradski duvački orkestar Zrenjanin i Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom, Muzičkom školom „Josif Marinković” i Svetskom asocijacijom za duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).
Na Festivalu koji je revijalnog karaktera i jedini ovakvog tipa u regionu, predstavili su se učenici limenih duvačkih odseka iz skoro svih vojvođanskih muzičkih škola. Više o samom događaju govorio je Branislav Gagić, predsednik Upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin i predsednik Aktiva limenih duvača muzičkih škola Vojvodine.

MLADI MUZIČARI BAŠTINE DUGU TRADICIJU
– Razmišljali smo kako ćemo Festival, koji ove godine slavi ozbiljan jubilej, organizovati i da li je to uopšte moguće. Nismo odustali i nije nam bila namera da ga odlažemo za narednu godinu. Na sceni je malo učesnika i poštujemo sve mere što je najvažnije. Zrenjanin je, osim horova, grad sa dugom tradicijom duvačkih instrumenata, a u periodu između dva rata imao je čak devet orkestara. Ovo je podatak zbog kojeg treba da se ponosimo, jer ovi mladi ljudi baštine tu tradiciju. Za naše đake se zna u Evropi, ali i u svetu, i oni se trude da budu ambasadori kulture gde god da sviraju – istakao je Branislav Gagić.
Zrenjaninci su bili domaćini gostima iz Novog Sada, Pančeva, Subotice i Novog Kneževca. Na programu su se našla dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije iz raznih žanrova: popularna, evergrin, džez standardi, starogradska i narodna muzika.
Mlade muzičare duže vreme na klaviru prati profesor Nemanja Števanov, korepetitor, koji nam je preneo svoje utiske i iskustva.
– Mnogo je lakše raditi u malim grupama i posvetiti se svakom učeniku. Instrumente koje oni sviraju su manje zastupljeni, samim tim je i manje đaka. To ne umanjuje kvalitet njihovog znanja, rada, truda. Oni su jedna sjajna ekipa sa kojom volim da sarađujem i uvek su spremni na dogovor. Pored toga što ozbiljno radimo, mi se i družimo, pratim ih na nastupima, festivalima i najviše se obradujem njihovim nagradama – kazao je Nemanja Števanov i dodao da je Festival odlična prilika da učenici pokažu svoja znanja.

VLADIMIR I VUK NIŽU USPEHE
Vladimir Aleksić, učenik prvog razreda srednje Muzičke škole „Josif Marinković”, svira trombon i pohađa instrumentalni smer. Iza sebe ima ozbiljnu karijeru i vredne nagrade. U 2021. planira da završi pojedine kompozicije na kojima vredno radi i, ako prilike dozvole, pokaže Zrenjanincima, ali i široj publici svoje umeće.
– Bras festival je meni posebno drag, jer svake godine okupi nove izvođače koje imam priliku da upoznam. Tako stičem nova znanja, ali i prijatelje, osim prilike da se i ja predstavim. Krivo mi je što ove godine ne možemo da napravimo druženje kako smo to ranije radili, sa kolačima, posluženjem i žurkom nakon svega, ali je velik uspeh našeg profesora Gagića što smo i ovo upriličili – rekao je Vladimir Aleksić.
Svaki instrument se lakše svira kada je tu i pomoć druga i prijatelja. Iako mlađi, Vuk Simić, koji ide u treći razred niže Muzičke škole, podržava Vladimira Aleksića i kako je rekao, uči od njega.
– Trombon je, po mom mišljenju, divan instrument. Sviram već četvrti put na ovom Festivalu. To je sjajna manifestacija i pruža nam priliku da se družimo, vidimo prijatelje koje dugo nismo, ali i da odmerimo muzičke snage. Planiram da učestvujem i dalje i da se uvek odazovem pozivu mog uvaženog profesora Branislava Gagića. Tu je i učenje novih kompozicija. Započeo sam rad na jednoj sonati koju želim da završim, a čekaju me i nove etide koje sam dobio u programu – naveo je Vuk Simić.
Želja mu je da ove godine, ukoliko okolnosti budu dozvoljavale, ode na neki kamp, stručni seminar, a posebno priželjkuje nova takmičenja.
Miroslava Malbaški
Foto: Zoran Dedić

  • TIM MUZIČARA
    Svoja znanja na Festivalu su pokazali Slobodan Miljanić, Marija Đorđević, Vuk Simić, Vladimir Aleksić i Vuk Mijatić. Klavirska podrška: Tijana Cerović i Nemanja Števanov.
    Vladimir Milošev je menadžer Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin.

Miroslava Malbaški
Foto: Zoran Dedić