PILOT PAVLE MARKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK AEROKLUBA „ZRENJANIN”

Školovaće svoje pilote

Aeroklub „Zrenjanin”, od pre mesec dana kao predsednik vodi diplomirani ekonomista i pilot, kapetan u vazdušnom saobraćaju Pavle Marković (32). Na čelu ovog sportskog udruženja sa devet decenija tradicije, a koje u srpskom vazduhoplovstvu slovi za jedno od najstarijih, Marković je nasledio akrobatskog pilota Vladimira Bulata, koji je 18. jula poginuo u padu svoje letilice. Pre tragičnog događaja, Bulat i Marković su odlično sarađivali, a to se moglo uočiti i nakon marta 2018. godine, kada je Marković postavljen za direktora DOO „Aerodroma Ečka”, kome je, inače, Aeroklub „Zrenjanin” i osnivač. Pomenuti posao Marković i sada radi.
– Moj cilj i misija kao predsednika jeste povratak ugleda Aerokluba „Zrenjanin”, vraćanje škole letenja, za šta smo već pokrenuli proceduru. Na proleće očekujemo početak njenog rada, a u svakoj generaciji jednog polaznika školovaćemo besplatno. Tu mogućnost obezbedićemo kandidatu koga odaberemo nakon stroge selekcije i koji će, zatim, imati obavezu da se kao jedriličar, ali i motorni pilot, pet godina takmiči za naš klub. Školom želimo da doprinesemo podmlađivanju domaćeg vazduhoplovnog sporta koji je, na žalost, zbog nedostatka sredstava, zapostavljen – kaže Pavle Marković.


Po našem sagovorniku, nema razloga za sumnju u budućnost vazduhoplovnog sporta u Zrenjaninu, ovdašnjeg aerokluba ali i sportskog aerodroma „Ečka”. Privredno društvo „Aerodrom Ečka” posluje pozitivno, njegov račun već dve godine nije u blokadi. Posledica je to”novouspostavljenih poslovnih odnosa sa dugogodišnjim partnerima, realnijeg vrednovanja zakupa prostora za čuvanje, ali i održavanja sportskih letilica, dobijanja novih poslova. Na primer, trenutno sa firmom „Er pek” (Air Pack) DOO, „Aerodrom Ečka” učestvuje u servisiranju i renoviranju sedišta za familiju aviona „erbas” (A319/320/321…)
– Iako će Aeroklub još jedno vreme biti u blokadi, mehaničari „Aerodrom Ečka” su za potrebe Aerokluba obnovili dva klupska aviona – pajper i utvu. Oni će služiti za šlep jedrilica i za takmičenja u avio-reliju i preciznom letenju… Pošto odblokiramo račun AK „Zrenjanin”, nabavićemo još jedan avion za potrebe školovanja pilota – kaže Marković naglašavajući kako „Aerodrom Ečka” DOO, zbog povećanog obima posla u sektoru servisa lake avijacije, namerava da angažuje još jednog aviomehaničara.
Na Aerodromu, kaže Marković, samo najnepovoljnije vremenske prilike mogu da prizeme avione. Proteklih dana, u svakom trenutku u vazduhu je bilo četiri do pet letilica za obuku pilota ili u funkciji aero-klupskog letenja.
Ovde su nedavno počeli renoviranje klupskih prostorija. Jedna od njih biće namenjena Zrenjanincima, kako bi sa svojim mališanima što češće dolazili na Aerodrom. U tu svrhu planira se izgradnja dečijeg igrališta.

  • Isključeni se nisu žalili
    Zrenjaninci, sportski piloti ali i veterani vazduhoplovnog sporta koji su 2018. i 2019. isključeni iz „Aerokluba Zrenjanin” zbog, kako je navedeno, povrede statuta i neučestvovanja u klupskim aktivnostima, nisu se u međuvremenu žalili Skupštini. To znači da su odluku o isključenju koju je doneo Upravni odbora Kluba, objašnjava Marković, prihvatili kao pravno valjanu i više nisu članovi ove sportske organizacije.

Z. Dedić