PIROS VOLT A PARADICSOM, NEM SÁRGA…

Tizenharmadik Paradicsomnap Lukácsfalván
Lukácsfalvánszeptember első hétvégéjén falunapot és templombúcsút, valamint paradicsomnapot rendeztek. A szervezők — a helybeli Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület és a helyi közösség tanácsa — az idén is tartalmas rendezvénysorozattal kedveskedtek a látogatóknak.
A faluünnepség a vendégek fogadásával kezdődött, mely után a helyi közösség udvarában halászléfőző versenyt rendeztek. Másnap Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke ünnepélyesen megnyitotta a sorrendben 13. Paradicsomnapot, mely után Balanyi Sándor, a helybeli Fehér-tó HÁKE elnöke beszédében kiemelte, hogy a 2005-ben indított rendezvény célja a paradicsomnak mint kerti növénynek a megőrzése és a különleges paradicsomfajták bemutatása.
A beszédek után a négytagú zsűri kiválasztotta és díjazta a legízletesebb friss paradicsomot, a legfinomabb főtt paradicsomlét és a legnagyobb termést.
Az értékelések szerint a legízletesebb friss paradicsomért járó díjat Gordana Šokšić kapta, a második helyre Hallai Magdolna, a harmadikra pedig Simon Annus termése került. A legfinomabb főtt paradicsomléért az első díjat Mira Adžajlić, a másodikat Kurucz Éva, a harmadikat pedig Kormányos Milena  érdemelte ki. A verseny három legnagyobb paradicsomáért járó elismerés Dragan Soviljé, Bancsov Alberté és Bancsov Regináé lett.
Az eredményhirdetés után az érdeklődők megtekinthették a Prosperitati Alapítvány jóvoltából nyert mezőgazdasági gépeket és kapcsolható eszközöket,  a gyerekek kancsikával való paradicsomszedését, valamint az előző nap megrendezett Fehér-tó festőtábor alkotásait. A kétnapos rendezvény az ünnepi köntösbe öltöztetett Kisboldogasszony-templomban szolgáltatott misével ért véget.
Az eseményt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, Nagybecskerek és Berekfürdő önkormányzata, valamint valamennyi helyi és környékbeli magánvállalkozó és egyesület támogatta.

BORBÉLY TIVADAR