A vajdaságiak mellett Külföldi vendégei is voltak a hétvégéi kukoricatörő versenynek Tordán

Kukoricafesztivált rendeztek a hétvégén Tordán
Az idei kukoricaterméssel Tordán sem dicsekedhetnek, de azért szombaton megtartották a hagyományos Kukoricafesztivált. Egésznapos, több helyszínen játszódó hagyományápoló programokat tartottak, s közülük a leglátványosabb a kukoricatörő verseny volt.
A többi településhez hasonlóan, Torda lakossága is fogyatkozik és egy kicsit talán öregszik is, de nem adják fel, nagy összefogással az idén is megszervezték, immár kilencedik alkalommal a hagyományos Kukoricafesztivált. A terméssel nem dicsekerdhetnek a gazdák, a szárazság itt is nagy terméskiesést okozott. A tordai termelők szerint, az állattenyésztők is hiányolni fogják a kukoricát, mert vannak olyanok, aki be sem takarítják, hanem az egészet lecséplik és silózzák.
A hagyományos kukoricatörő versenyt, egy, a faluhoz közeli parcellán tartották több mint tíz csapat részvételével. A csapatok bemutatták a hagyományos reggelit, majd hozzáfogtak a kukoricatöréshez, a szárvágáshoz és a kúpok felállításához. A zsüri mindezt értékelte. A környékbeli falvakon kívül, képviseltették magukat Torda testvértelepülései is, a romániai Újszentes valamint Bácsfeketehegy kukoricatörői.
A fesztivál kisérő rendezvényeként itt is megtartották a Prosperitati Alap támogatásával vásárolt mezőgazdasági gépek bemutatóját. A kirakodóvásár, a kézimunkák és a kukoricából, csuhéból készült tárgyak kiállítása mellett több mint tíz bográcsban hagyományos ételek főzésében is versenyeztek a résztvevő csapatok.
Molnár Aranka