PLIVANJE ZA ČASNI KRST : Tradicija na Bogojavljenje – privilegija za Tijanu Sič

Zrenjaninka TIjana Sič (19), prva je doplivala do krsta na manifestaciji „Plivanje za časni krst” koja je danas, na Bogojavljenje, odžana po deveti put na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina. Učestvovala su 33 plivača, najviše do sada, a sa Tijanom i hrabrim mladićima je plivala i Marija Kolundžija. Organizatori su Grad Zrenjanin, Kulturni centar i Crkvena opština Zrenjanin.
Tijana i Marija su dobile i zlatnike, dar „Eke gradnje”, koje im je uručio vlasnik ovog preduzeća kum ovogodišnje manifestacije „Plivanja za časni krst”, privrednik Tomica Milin.
– Velika je privilegija plivati za časni krst. Shvatam značaj ovog događaja jer sam se od malih nogu zapravo pripremala za ovo uz veroučitelja Velju (Velimira Mundžića). Drago mi je što sam deo ovoga događaja. Ovo nije takmičenje. To smo mi – rekla je nasmejana Tijana Sič, koja je prvi put učestvovala na ovoj manifestaciji.
Tijana je aktivno plivala trinaest godina a od prošle godine je student Više trenerske škole u Beogradu i želi da postane trener plivanja.
– Veliki je ovo dan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Zrenjanin – istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić. – Najviše je prijavljeno učenika do sada, nastavljena tradicija, otkako smo obnovili plivanje za časni krst. Mislim da danas nema Zrenjaninca koji nije ponosan na ovu našu mladost. Sve čestitke organizatorima.
Prema rečima jereja Veselina Vlaškog, starešine Hrama Svetog arhangela Mihaila, svi su pobednici i na ovaj način, u osvećenoj vodi, sećamo se dana kada je naš Gospod Isus Hrostos kršten u reci Jordan.
Svi učesni su imali pregled u Opštoj bolnici „Sveti Jovan“.
– Radujemo se što smo uspeli sve dobro da organizujemo i da okupimo ove godine najviše učesnika – rekao je direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.
Zaposleni u Ribarskom gazdinstvu „Ečka“, su u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo” uspeli juče da „odlede” jezero i doprinesu uslovima za plivanje.
Plivanje za časni krst je danas tradicionalno održano i u Kleku, kod ustave na Begeju, u organizaciji Mesne zajednice. Plivali su Miloš Pavlović, koji je bio i najbrži, Milan Vučetić i Stanko Božić.
B. Jajić

PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0001 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0002 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0003 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0004 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0005 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0006 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0007 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0008 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0009 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0010 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0011 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0012 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0014 PLIVANJE ZA KRST JOVAN FOTO 0015