Sećanje na Vojislava Despotova

Na današnji dan, 19. januar 2017. godine, navršava se sedamnaest godina od smrti pesnika, pripovedača, dramskog pisca, esejiste i prevodioca Vojislava Despotova.

Čuvajući uspomenu na velikog stvaraoca i jednog od najvažnijih nosilaca modernizacijskog duha književnosti na ovim prostorima, predstavnici Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin” položili su cveće ispred spomen-ploče na kuću Vojislava Despotova, u Ulici Vidakovićevoj broj 2 u Zrenjaninu.

voja despotovVojislav Despotov rođen je 3. novembra 1950. godine u Zrenjaninu.

Studirao je opštu književnost i teoriju književnosti, kao i nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Pisao je pesme, priče, romane, eseje, kritike, TV i radio drame, prevodio sa slovenačkog, nemačkog i engleskog jezika.

Objavio knjige pesama: Prvo tj. pesmina slika reči” (1972), Trening poezije” (1977), Perač sapuna” (1979), Pada dubok sneg” (1986), Prljavi snovi” ( 1989), Veseli pakao evropoezije” (1990), Neočekivan čovek, esej u stihovima” (1991), Deset deka duše” (1994).

Uređivao je časopise Ulaznica” (Zrenjanin), Neuroart” (Beograd-Zrenjanin), Pesmos” (Zrenjanin), Hey Joe” (Novi Sad), Transkatalog” (Novi Sad). Radio je kao dramaturg u Dramskom programu Radio Novog Sada. Bio je vlasnik i urednik prvog jugoslovenskog privatnog časopisa za književnost Hey Joe”. Pokrenuo je izdavačku kuću Četvrti talas”.

Umro je u Beogradu, 19. januara 2000. godine.