PLIVANJE ZA ČASNI KRST U ŽITIŠTU

Jovica Šćepanović krstonosac

I pravoslavni žitelji Opštine Žitište su u subotu, 19. januara, proslavili Bogojavljenje, a za Časni krst plivalo se na Begeju, na mestu gde se nalazio železnički most. Ovaj stari običaj obnovljen je u Srbiji pre više od decenije i po, a Žitištani su ga organizovali po četvrti put. Pozivu Srpske pravoslavne crkvene opštine Žitište, Udruženja „Podgrmeč” i Kluba knjige „Branko Radičević” iz Žitišta u subotu, 19. januara, odazvalo se 19 mladića – Zoran Galić, Jovica Šćepanović, Srđan Mijatović, Dejan Mijatović, Stojan Sudžuković, Jovan Mijatović, Danijel Mirčić, Nedeljko Trivunović, Nikola Kosović, Milan Mijatović, Viktor Popović i Vuk Kočalka iz Žitišta, Milan Stojkov i Nenad Samolov iz Aleksandrova, Ranko Šaranović, Aleksandar Petru i Dragiša Bilić iz Torka, kao i Topolovčani Luka Mandić i Miloš Daljević.
Do časnog krsta prvi je doplivao Jovica Šćepanović i njemu je pripala ovogodišnja titula krstonosca, a pre njega to su bili Bojan Milićević, Borivoj Lolić i Marko Ninković. Zajedno sa ostalim takmičarima Šćepanović je kao uspomenu na ovaj događaj dobio ikonu Isusa Hrista i brojanicu.
Pri organizaciji plivanja za časni krst organizatorima su pomogli Turistička organizacija Opštine Žitište, ribnjak „Dvor” iz Banatskog Dvora, restoran „Mit i trejd” iz Žitište, trgovina „Valor”, Dom zdravlja Žitište i Policijska stanica Žitište.
Tekst i snimak: A. Amižić