BOGOJAVLЈENSKO PLIVANЈE U GRADU NA BEGEJU, KAO I SVAKE GODINE PRIVUKLO JE PAŽNЈU MNOGIH ZRENЈANINACA KOJI SU DOŠLI DA BODRE UČESNIKE

Časni krst u ruci jedine dame Tatjane Rešković

Osećaj je bio divan. Motiv da ovo uradim jesu želja, volja, ljubav i čvrsta vera u Boga. Voda nije bila toliko hladna, koliko mi je bilo toplo oko srca. Za svakog učesnika je ovo, pre svega, duhovni podvig, a ne takmičenje. Plivala sam i 2020, godine. Moram da kažem da tokom cele godine nisam bila bolesna i da me je zdravlje odlično služilo. To je vera. Pozivam sve koji žele da zaplivaju da se bez straha prijave, jer je to najlepši način da se uveliča ovaj praznik – rekla je mlada Tatjana Rešković iz Zrenjanina, koja je u sredu, 19. januara, na Bogojavljenje, prva doplivala do Časnog krsta na jezeru kod Kulturnog centra.

NAJVIŠE ZRENЈANINACA
Ova hrabra devojka zahvalila se momcima na korektnosti, organizatorima, a posebno porodici i prijateljima koji su joj bili najveća podrška.
Želja joj je da događaj traje godinama i da se na taj način poštuje i čuva tradicija.
Učešće u ovogodišnjem, 13. plivanju uzelo je 52 učesnika. Pored Zrenjaninaca, koji su bili najbrojniji, zainteresovani su došli i iz Farkaždina, Tomaševca, Ečke, Žablja, Đurđeva, Botoša, Lazareva, Mošorina, Šajkaša, Temerina, Banatskog Despotovca, Novog Sada i Beograda. Prisustvo sugrađana bilo je masovno kao i svake godine – nekoliko stotina njih bodrilo je plivače i pokazalo interesovanje za ovaj stari običaj.
Organizatori su Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Grad Zrenjanin i Kulturni centar.
Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima. Svim učesnicima, posebno Tatjani Rešković i prisutnim sugrađanima, uputio je pravoslavni pozdrav koji se tog dana čuje – „Bog se javi”.
– Nadam se da će se broj učesnika iz godine u godinu povećavati. Trudićemo se da događaj unapredimo i da čuvamo ovaj naš prelepi običaj. Pohvaljujem viteški čin svih momaka, koji su na pravi način pokazali da razumeju suštinu obeležavanja praznika – rekao je prvi čovek Grada.

SVI SU POBEDNICI
Ovogodišnji kum, Oliver Mitrović, zamenik predsednika Skupštine, uručio je prigodan poklon Tatjani. Čestitke i blagoslov dobila je od jereja Veselina Vlaškog, starešine hrama Svetog arhangela Mihaila koji je i govorio o Bogojavljenju.
– Proslavljanje praznika smo započeli kako i dolikuje, svetom liturgijom, a nakon toga smo osveštali bogojavljensku vodu i u litiji se uputili ka jezeru – rekao je jerej Vlaški.
– Naglašavam da svi oni koji su plivali jesu pobednici, a sve vode su na ovaj sveti dan blagoslovene. Plivanje nije takmičarskog karaktera. Suština je ući u vodu, zaplivati i dobiti božiji blagoslov. Ko je prvi stigao do krsta nosi ga svom domu i čuva do sledeće godine, kada će ponovo, daće Bog, biti organizovano plivanje – poručio je jerej Veselin Vlaški.
Podsetio je i na događaj koji se obeležava na Bogojavljenje. To je trenutak kada je Isus Hristos došao na reku Jordan da ga Sveti Jovan krsti. Tada se, dodaje sveštenik, Duh sveti spustio u vidu goluba i čuo se glas sa neba koji je potvrdio da je Hristos sin božji.
Prema rečima Gorana Marinkovića, direktora Kulturnog centra bile su preduzete sve mere, kako bi plivači bili bezbedni. Zahvalio se volonterima Crvenog krsta, medicinskom timu, roniocima, spasiocima i svima koji su brinuli o sigurnosti učesnika.

  • OČUVANЈE TRADICIJE
    S kraja 19. veka, iz godine, u godinu, odvažni mladići u našem gradu (Bečkereku, Petrovgradu) plivali su za časni krst. Nemački okupator je tradiciju zabranio 1942. godine. Na inicijativu Udruženja „Ravnopravnost”, a uz podršku Opštine Zrenjanin i suorganizatora, plivanje je obnovljeno, 2009, i od tada se održava na jezeru kraj Kulturnog centra. Vremenom je bilo sve više učesnika, kojima su se pridruživale i odvažne plivačice. Nenad Živanov prvi je do krsta doplivao 2018. i 2019, a Nemanja Marić je to učinio 2020. prestigavši svih 39 prijavljenih učesnika. Prošle, 2021. manifestacija je odložena zbog pandemije korona virusa.

 

  • OVOGODIŠNjI UČESNICI – PLIVAČI
    Milan Avramov, Aleksandar Anđelić, Aleksandar Anović, Marko Babić, Srđan Bajkić, Nemanja Bastaja, Nebojša Tuba, Marko Tuba, Ognjen Uzelac, Miloš Vujić, Nikola Vuletić, Željko Glumac, Damjan Dejanović, Ognjen Dejanović, Zoran Dragoljević, Nikola Đorđević, Nedeljko Đorić, Nemanja Živkov, Nebojša Ignjatić, Nemanja Isakov, Vanja Jerinić, Marko Knežević, Daniel Kovač, Predrag Mijatović, Dušan Košutić, Mile Košutić, Nemanja Marić, Dušan Ludoški, Marjan Majanović, Bojan Maksimović, Petar Marioncu, Veljko Marković, Aleksandar Matijašević, Vladan Mićić, Rade Notaroš, Dimitrije Obradović, Zlatomir Pavlov, Miroslav Pavlović, Aleksandar Škorić, Slobodan Pivač, Milan Prolić, Nenad Pujić, Goran Ranisavljev, Tatajana Rešković, Nikola Runjo, Vladimir Santo, Darko Santovac, Miloš Solomun, Dušan Spasojević, Željko Terzić, Aleksandar Topalov i Zoran Šemić

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović