POČELA PRIMENA KOLEKTIVNIH UGOVORA ZA MUZIČARE: svakodnevno uhodavanje

Bez većih promena u radu muzičara

Nakon skoro mesec dana od kada je Odluka Vlade Srbije o primeni kolektivnih ugovora za muzičare stupila na snagu, ona se i dalje primenjuje bojažljivo, a muzičari i ugostitelji sa kojima smo razgovarali mahom kažu da se svi još uhodavaju. Neki su i skeptični da će angažovanje izvođača putem ugovora uopšte zaživeti i doneti poboljšanje za muzičare.
U pitanju su ugovori koji se zaključuju između izvođača narodne, zabavne, džez, pop, rok muzike, folklora, plesa i ostalih kulturnih scenskih programa sa jedne strane, i kafana, hotela, klubova i restorana kao poslodavaca, s druge strane. Ovim dokumentom se propisuju obaveze i prava obe strane. Tako, na primer, poslodavac treba da obezbedi zaštitu muzičkih instrumenata, zatim da najkasnije u roku od osam dana isplati novac na račun izvođača, kao i poreze i doprinose, a muzičar se između ostalog obavezuje da profesionalno izvodi program za koji je angažovan, a za koji je određena tačna satnica.

ZAGARANTOVAN MININALAC
Izvođačima je zagarantovana minimalna zarada od oko 22.000 dinara mesečno, odnosno oko 1.000 dinara za dan, a da bi mogli da nastupaju, oni moraju posedovati licencu za rad koju izdaju dva reprezentativna udruženja – Savez estradnomuzičkih udruženja Srbije (SEMUS) i Udruženje muzičara džeza, zabavne i narodne muzike. Cena licence i članstva, koja važi na godišnjem nivou, iznosi oko 5.000 dinara. Ovim odredbama uvodi se red u muzičku branšu, sprečava se siva ekonomija i štite sami muzičari, kojima će biti obezbeđena socijalna zaštita i penzija, kako su prethodnih nedelja izjavljivali u Uniji poslodavaca i udruženjima estradnih umetnika.
Ipak nisu svi akteri sigurni da će se sve ovo i sprovesti u delo, naročito zbog toga što se o ugovorima koje muzičari treba da zaključuju sa ugostiteljima govorilo već godinama, ali se zasad ostajalo samo na rečima. Kolektivni ugovor za angažovanje estradno-muzičkih umetnika donet je još 2015. godine. On međutim nije bio obavezujući sve do ove godine, kada je Vlada Srbije krajem jula usvojila Odluku da takvi ugovori treba da se primenjuju na sve poslodavce u zemlji, bez obzira na to da li su članovi Unije poslodavaca ili ne.
Muzičar Igor Dunđerski, koji nastupa u zrenjaninskim pabovima i kafićima i dalje je skeptičan.
– S obzirom na to da se muzikom bavim već dugo godina, znam da je u više navrata bilo reči o sličnim zakonima i uredbama koje bi rešilenaš status. Međutim, to nikada nije sprovedeno do kraja, pa mi se čini da neće ni ovoga puta. Po mom mišljenju, ako i bude počelo da se primenjuje, neće se odnositi na naše „velike estradne zvezde” – podseća on na uvrežene sumnje da će najpoznatiji pevači i pevačice u ugovoru biti prijavljeni na minimalac, a da će zapravo dobijati mnogo veće sume novca, te da će nadležni proveravati samo manje izvođače.

ODLUKA MANjKAVA
Osim nepoverenja prema Odluci o uvođenju kolektivnih ugovora, neke kritike se odnose i na to da se nije vodilo računa o manjim, alternativnim izvođačima, koji ne nastupaju svakog vikenda niti na svadbama ili velikim koncertima, a koji će sada dobijati manje novca jer im vlasnici lokala neće povećati honorar zbog dela isplate koji se odbija na porez. Igor Dunđerski takođe smatra da, prema Odluci o kolektivnim ugovorima, ne dobijaju svi izvođači jednak tretman.
– Zašto se ne oporezuje klasična muzika? Gudački kvartet odsvira sat vremena na svadbi i dobije 400 evra. Zašto oni, na primer, ne moraju da plate porez, zašto se na njih ne odnosi odredba – pita se on.
Ipak, neki od muzičara sa kojima smo razgovarali smatraju da je još rano da se priča o tome kako primena ugovora utiče na muzičare i ugostitelje, te ističu i da njihove knjigovođe još uvek uče kako da zavode nove ugovore. Igor Dunđerski kaže da se kod njega još ništa nije promenilo za sada, da niko od poslodavaca još nije spomenuo ugovore, a da novac i dalje dobija na ruke.
I upravnik restorana „Kamel” Đoka Ćurić kaže da se u njihovom radu ništa značajno nije izmenilo.
– Mi smo se informisali o svemu i raspitali koji muzičari imaju licencu. Ipak, kod nas su gosti najčešće organizovali svoju muziku – kaže on.
Predsednik Udruženja muzičara i pevača iz Mužlje Robert Šari ipak primećuje da im se u poslednjih par nedelja više muzičara iz Zrenjanina i okolnih mesta obratilo za učlanjenje i dobijanje licence. Ovo Udruženje je u sastavu Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, jednog od dva reprezentativna udruženja u zemlji.

KAZNE ZA NEPOŠTOVANjE ODREDBE
Kontrolu muzičara i ugostitelja trebalo bi da sprovode poreski inspektori, inspektori rada, tržišna inspekcija, kontrola SOKOJ-a, kao i komunalna inspekcija u slučaju svadbe na otvorenom. Kazne za ugostitelje, ako angažuju muzičare bez licence ili ako sa njima ne zaključe ugovor, kreću se od više stotina hiljada dinara do zatvaranja lokala.

 

Milana Maričić