POČELA SETVA ŠEĆERNE REPE

Prvi radni dan ovog proleća radnici imanja „Zlatica“ i Zemljoradničke zadruge „Lazarevo“ iskoristili su da – pre najavljenih kiša – poseju šećernu repu.

– Na „Zlatici“ planiramo sejanje slatkog korena na 635 hektara, što je za 100 hektara više nego lane. Zahvaljujući velikom kapacitetu sejalica „fent“ „klas“ i džon dir“ verujem da će pre kiše prognozirane za večeras posao završiti na bar na trećini planiranih površina – ocenjuje rukovodilac biljne proizvodnje Dragan Vasić.

– Završili smo setvu na planiranih 50 katastarskih jutara, što je 29 hektara. Nismo želeli da odugovlačimo – kaže rukovodilac proizvodnje u ZZ „Lazarevo“, diplomirni inženjer Zoran Spahić.

Treće imanje koje je ostalo verno „slatkom korenu“ – „Banatski Despotovac SD“ – sejaće slatki koren – na preko 300 hektara – krajem sedmice, posle prognoziranih kiša. Ovde prcenjuju da im kašnjenje od nekoliko dna napreviti manji problem nego nicanje biljaka kroz pokoricu posle kiše. Slično će postupiti i Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin na svojim površinama gde planira postavljenja sortnog ogleda.

Prošle godine slatki koren заsejan jee u srednjem Banatu na 3.245 hektara. Ostvaren je prosečan prinos od 56 tona po hektaru, što je za 8 tona slabije od prinosa iz 2014 – do sad najboljeg prinos svih vremena.

M. S-n.