POČEO 25. MEMORIJAL „RADU FLORA“: Počast istaknutom intelektualcu

Prijemom kod zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, polaganjem venaca na bistu profesora doktora Radu Flore u „Aleji velikana“ u Karađorđevom parku, naučnim skupom posvećenom profesoru Flori, počeo je 25. Memorijal „Radu Flora“.

Profesor Radu Flora bio je najistaknutiji intelektualac rumunske nacionalnosti Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Bavio se lingvistikom i dijalektlogijom, a posebno su zapaženi njegovi radovi o akcentu banatskih i istarskih Rumuna. Osnivač je katedre za rumunski jezik i književnost na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Bio je veliki pregalac na jačanju srpsko-rumunskih kulturnih veza i izučavanju ličnosti značajnih za oba naroda i kuture, kao i veliki poštovalac dela Vuka Karadžića.

Radom Memorijala rukovodi profesor Lučian Marina – predsednik Društva za rumunski jezik. Memorijal je započet juče, u rodnom mestu profesora Flore – Banatskom Novom Selu, a biće nastavljeno u Vršcu i Novom Sadu.

Gosti Zrenjanina – učesnici Memorijala – ovog puta su profesor Aurel Matei Banku, generalni sekretar Kulturnog društva „Konstantin Brankuši“ i profesor dr Virđiliu Vintilesku sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru, pesnikinja iz Novog Sada, profesor Aurora Planjanin Rotariu, etnolog dr Danijela Popov iz Vršca, profesor dr Virđiliu Žiregi iz Arada, istoričar Konstantin Gomboš iz Alba Julie, kao i Viorel, sin profesora Radu Flore, akademski slikar.

Naučno stručni i literarni radovi koji su uvršteni u program Memorijala saopšteni su danas posle podne u baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina.

Društvo za rumunski jezik osnovano je pre 55 godina. Jedan od izdavačkih poduhvata koje planira je izdavanje zbornika radova sa Memorijala „Radu Flora“.

M. S-n.

memorijal (4) memorijal (3) memorijal (2) memorijal (1)