POČEO 70. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE: Nedelju dana praznika za ljubitelje teatra

Narodno pozorište „Toša Jovanović” domaćin je jubilarnog Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je juče svečano otvoren predstavom „Gospodin Mokinpot” u izvođenju zrenjaninskog ansambla, u režiji Ljuboslava Majere. U nešto izmenjenom konceptu u odnosu na 68. i 69. izdanje, ovogodišnji Festival koji će trajati do 26. aprila, izmešta igranje selektovanih predstava u matične pozorište širom Vojvodine.

Uz strogo pridržavanje protivepidemijskih mera, najpre je predstavljena monografija posvećena sedamsedetoj godišnjici Festivala o kojem su govorili Goran Ibrajter, pisac i nekadašnji direktor zrenjaninskog Pozorišta, Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, i Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta i predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

– Ja sam koautor ove monografije, a najveći njen deo uradio je pokojni Dejan Pejčić Poljanski, moj veliki prijatelj, i na neki način sam ovaj rad posmatrao kao njegovo zaveštanje. Ta činjenica je podrazumevala ogromnu odgovornost. Dejana, pre svega, prepoznajemo kao pozorišnog kritičara, ali on je bio i hroničar pozorišnih zbivanja. Imao sam prilike da njegovu arhivu pogledam i ne znam da li neko poseduje toliku količinu podataka. Oni koji su ga poznavali, znaju o čemu govorim, a to je da je imao specifičan pristup činjenicama iz pozorišnog života. Ja sam imao zadatak da obuhvatim prethodnih 15 godina Festivala što je mukotrpan posao. Maksimalno sam se potrudio da ne načinim neki propust i onda sam shvatio koliko je vremena, truda i energije Dejan uložio da bi prikupio podatke o prvih 55 godina Festivala i da ih posloži, da nekoliko pravaca o jednom čoveku, jednoj predstavi i sve postavi u različite kontekste – naveo je Goran Ibrajter na početku programa.

Goran Ibrajter, pisac i koautor monografije

Kako je rekao, uz svaku rubriku postoji legenda koju treba pažljivo pročitati. Ibrajter je napravio tek nekoliko izuzetaka, jer je Festival sve stariji i bogatiji tradicijom, podacima, činjenicima, ljudima, predstavama i nešto je, kako je rekao, moralo izostati. Prema njegovim rečima, monografija, pre svega, sadrži podatke o stvaraocima, onima koji čine Pozorište, a sa druge strane tu su podaci o predstavama. Ona omogućuje istraživanje u najrazličitijim pravcima – kakva je bila frekvencija učešća pojedinih pozorišta na festivalu, o kontinuitetu ili diskontinuitetu pozorišne sredine itd. Ibrajter je istakao da ovo delo ostaje kao građa za buduća istraživanja i buduću monografiju.

Zoran Đerić je naveo da je dobro što se jubilarni Festival održava u Zrenjaninu, gde je i počeo.

– Zbog raznih okolnosti, Festival se nije svake godine održavao, što govori o tome kako se menjao i kako su susreti koji su bili revijalnog tipa, prešli u festival koji ima nagrade, selektora. To je jako važno zato što ljudima koji rade u pozorištu nedostaju priznanja, vrednovanja kolega… U monografiji, koju bih pre nazvao katalog jer bi monografija imala više fotografija, se može videti da je Grad Zrenjanin najviše bio domaćin, što govori da ima poseban afinitet za ovaj događaj i da je uvek uspevao da dobije prepoznatljivost i sačuva svoj identitet – objasnio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Zanimljiv podatak o značajanom festivalu za naš grad izneo je Valentin Vencel. Najpre je istakao da ova publikacija nije statistika nego istorija, baš kao što je i Dejan Pejčić Poljanski rekao u osvrtu na istorijat o 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

– Od 70 organizovanih festivala, Zrenjanin će održati 24. i najznačajniji je organizator najnovije istorije susreta vojvođanskih pozorišta. Zajednica profesionalih pozorišta Vojvodine je 2018. godine sklopila sporazum sa zrenjaninskim Pozorištem i Gradom o održavanju ove manifestacije na pet godina, te je na duži period udomljen u ovom gradu – poručio je Vencel za kraj.

Drugi deo svečanosti vodili su glumci Edit Tot Miškeljin i Ivan Đorđević. Prisutnima se najpre obratio novoizabrani direktor zrenjaninskog Pozorišta Dejan Karlečik i najavio da će predstava „Gospodin Mokinpot” biti hiljadita predstava ove manifestacije. Kako je rekao, jubilarni Festival je drugačiji od prethodnih, a glavni krivac je pandemija koja je onemogućila druženje sa publikom, ali uprkos tome, predstave će se igrati i žiri će uručiti nagrade.

Dejan Karlečik, v.d. direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac govorio je o značaju manifestacije za naš grad i zašto se njome ponosimo. On je pomenuo da imamo najstarije pozorište u Srbiji, a da to govori da su naši preci bili željni kulture, i da treba da nastavimo da negujemo tu tradiciju. Takođe je izneo podatak da je iz gradskog budžeta izdvojeno 413 miliona dinara za kulturu, kao i prethodne godine, što pokazuje koliko Grad brine o njoj i u teškim vremenima.

Čast da otvori 70. Festival profesionalnih pozorišta pripala je Zoranu Đeriću, upravniku Srpskog narodnog pozorišta.

I.ISAKOV

Foto: J. NJEGOVIĆ DRNDAK

Saša Santovac, zamenik gradonačelnika
Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta
Glumac Jovan Torački, kao gospodin Mokinpot u istoimenoj predstavi