POČEO ŠESTI HORSKI FESTIVAL ,,SLOBODAN BURSAĆ”: U čast velikom maestru

Ovogodišnji Festival otvoren je sinoć u velikoj sali Kulturnog centra, a nastupilo je pet horova. Ova manifestacija dokazuje da je Zrenjanin grad horova, a nosi ime po legendarnom maestru Slobodanu Bursaću. On je vodio Hor ,,Josif Marinković”, koji je 1987. godine postao Hor sveta 1987. u Langolenu (Velika Britanija), a koji je i rasadnik najboljih pevača od kojih se mnogi i danas bave muzikom.

Prvi po redu juče je bio Hor srednje Muzičke škole ,,Josif Marinković” kojim diriguje Zorica Kozlovački, nekadašnji sopran Bursaćevog hora, zatim je nastupio Kamerni hor ,,Emmanuel” pod vođstvom Vilme Dutina, a potom i Hor Novosadskog univerziteta ,,HORUNS”. On okuplja studente sa svih novosadskih fakulteta, a vodi ih maestro Bogdan Đaković, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Hor Muzičke škole

Prve večeri predstavio se i Hor društva Slovenaca ,,Planika” sa dirigentkinjom Danijelom Avram. Čast da zatvori prvo veče imao je Mešoviti hor ,,Prepodobni Rafailo Banatski”, nosilac mnogih značajnih priznanja u oblasti horskog pevanja, pod dirigentskom palicom mr Senke Milisavljević.

HORUNS

Direktor Festivala Vladimir Stojković izjavio je njihova misija da lik i delo Slobodana Bursaća prenesu na mlađe generacije.

– Od samog početka, izložbom ,,Terra Youth” koju čine skulpture u glini, radovi dece ometene u razvoju i nastupom Inkluzivnog hora Osnovne i srednje škole ,,9.maj”, pa sve do završne kompzicije ,,Tebe pojem” koja je bila nezvanična himna hora ,,Josif Marinković”, pokušali smo da prizovemo duh Slobodana Bursaća. Sa svakim Festivalom evociramo i lične misli i osećanja, sećanja na Slobodana Bursaća koja među nama stvaraju posebnu konekciju, koju potom prenosimo na publiku – rekao je Stojković.

Čast da otvori Festival pripala je Bogdanu Đakoviću, bivšem ,,Josifovcu”.

– Velika mi je čast da otvorim ovako značajan festival. Svoje prve nastupe sam imao upravo sa horom koji je maestro Bursać vodio. Nadam se da će ovaj festival opstati mnogo godina, jer Zrenjanin jeste i biće grad horova i time treba da se ponosi – istakao je Bogdan Đaković.

Festival će biti nastavljen danas u 20 časova, nastupom Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra.

 

M.Malbaški

Foto: Festival Slobodan Bursać

„Emanuel“
Hor „Planika“