POD SLOGANOM „GLAS SE ČUJE I ISPOD MASKE” ODRŽAN SEDMI HORSKI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ”

Muzika ruši sve prepreke

Ove godine na otvorenom pod malo izmenjenim okolnostima, uz propisane mere, ali negujući iznad svega ljubav prema pevanju, u subotu, 12. septembra, amfiteatar Kulturnog cenra bio je u znaku horske umetnosti.
Pred publikom koja je uživala u odabranim kompozicijama nastupilo je šest zrenjaninskih horova, od 29 koliko ih ukupno ima. Festival uobičajeno traje tri dana, dok je ovogodišnji bio zamišljen u formatu celovečernjeg koncerta.
– Horski festival „Slobodan Bursać” je napokon doživeo ono što smo zamislili pre sedam godina. Naša ideja je bila da bude na otvorenom, upravo u amfiteatru Kulturnog centra. Vremenske prilike i okolnosti nam to ranije nisu omogućavale. Bio je skraćena verzija prethodnih, trajao je jedno veče, ali smo uspeli da putem savremenih tehnologija koje su svima dostupne pošaljemo najlepšu muzičku poruku ne samo Srbiji i Evropi, već celom svetu – rekao je Vladimir Stojković, direktor Festivala.
Svoje horsko umeće pokazalo je Crkveno pevačko društvo „Žene mironosice” kojim diriguje Zorica Kecić. Premijerno je nastupio i novoosnovani muški sastav „Klapa Panonika”. Još jedna novina na zrenjaninskom muzičkom nebu je i vokalni kvartet „Vita brevis”, koji priprema Aniko Kiš Gardinovački. Zrenjaninski kamerni hor i dirigentkinja Andrea Poša izveli su nekoliko kompozicija sa njihovog proverenog repertoara.


– Susret sa horovima i organizatorima nas je posebno obradovao, kao i održavanje festivala na otvorenom, što nam je uvek zvučalo kao dobra ideja. Posle duže pauze, poštujući sve mere počeli smo sa radom i zaista dali sve od sebe da na najbolji mogući način prenesemo publici našu muziku i sjajnu energiju koju ima naša horska porodica, a mogu dodati samo da sam veoma ponosna na njih i da nam je upravo ovaj festival vetar u leđa za polazak u nove radne pobede – bila je iskrena Andrea Poša.
Zorica Kozlovački diriguje Mešovitim horom „Panonika” i Omladinskim mešovitim horom muzičke škole „Josif Marinković”, a na Festivalu su od osnivanja.
– Ovo je izuzetan kulturni brend i ogromna podrška i promocija horskog pevanja u našem gradu – rekla je Zorica Kozlovački.
Pored mnogobrojnih dečjih horova ovog puta pevala su samo dva: Dečji hor Kulturnog centra, koji vodi mr Senka Milisavljević, i „Sanjalice” kreativnog centra „Kolegijum” sa kojim radi dirigentkinja Sanja Popović.
Između nastupa publika je mogla da vidi spotove kako zrenjaninskih, tako i horova iz inostranstva (Rijeka, Sarajevo, SAD, Kanada) koji su snimani u izolaciji. Tokom večeri bio je organizovan prenos uživo putem Fejsbuk stranice, a mogao se pratiti i preko video-bima na Trgu slobode.
Festival su kao i prethodnih godina organizovali Kulturni centar i „Kultur kik” (KulturKick Creative Productions).
Podršku su pružili Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompanija „Persu”.

  • PANONSKI MORNARI POBRALI SIMPATIJE
    „Klapu Panonika” čine „panonski mornari”, deo muškog mešovitog hora „Panonika”. Nastali su u vreme pandemije, usled nemogućnosti okupljanja ansambla i želje pevača da nastave sa radom. Pronalazili su razne načine da održe probe i da poštuju mere bezbednosti i sa svega 12 proba uspeli da pripreme tri kompozicije koje su predstavili na Festivalu:
    „Ju te sam se zajubija”, „Kad si bila mala Mare” i „Ružo crvena”.
    Klapu čine: Milivoj Adamov, Goran Mišković, Zvonko Romac, Milan Jokić, Zlatibor Stamenković, Vladimir Tomić i Milan Milanov, a predvodi ih Zorica Kozlovački.
    – Moram da priznam da je osnivanje klape njihova ideja i zaista sam ponosna na pevače, jer je ovaj način pevanja vrlo zahtevan za amatere. Oni su uz druženje bili izuzetno motivisani i vredni, što je na kraju rezultiralo jednim originalnim i pozitivnim nastupom i dobrim pevanjem – rekla je Zorica Kozlovački.

Miroslava Malbaški
Foto: Pavle Taboroši