PODRŠKA DRŽAVE MLADOM POLJOPRIVREDNIKU IZ PERLEZA

Vraća ovce na banatske pašnjake

Predrag Pavkov iz Perleza jedini je ovdašnji zemljoradnik kome je pošlo za rukom da ispuni uslove za dobijanje bespovratnih sredstva za stimulaciju stočarstva, a po oglasu koji je maja prošle godine raspisalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije.
– Iznos dobijen na konkursu (1,15 miliona dinara), upotrebiću za kupovinu 50 grla priplodne šilježadi rase „il de Frans”. Vrednost im je milion i po dinara pa ću, jasno, deo celokupne investicije sam da finansiram. Šilježad, umatičena i vakcinisana, potiče iz kolekcije odgajivača Karolja Karma i Jožefa Rudolfa iz Malog Beograda kod Bačke Topole. Očekujem ih u martu. Rasa „il de Frans” daje izuzetno kvalitetno meso. Nije mnogo zastupljena kod nas – kaže Pavkov i dodaje:
– Verujem da ću uspeti da uvećam zapat ovaca koje, za početak, ne nameravam da prodajem. Ukoliko dobro krene, pokušaću da konkurišem za sredstva iz IPARD fondova – za podizanje savremenog objekta za uzgoj ovaca. Dotle će držanje biti kombinovano: na otvorenom prostoru i u postojećem objektu za koji ne mogu reći da je baš savremen i idealno opremljen.
Kada šilježad stignu, Predrag planira da se najpre obrati svom savetodavcu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu, magistru Iliji Bijeliću. Razume se, sledi i saradnja sa stručnjacima za stočarstvo: Gordanom Aćimac i Predragom Popovim.
Pavkov obrađuje 20 svojih i približno 80 zakupljenih hektara. Sa ovih njiva će, kako nam je objasnio, dobijati i glavne komponente hrane koju namerava da ponudi ovcama – kukuruz, suncokret, sudansku travu, ječam i lucerku.
– Razume se da sam se obradovao državnoj podršci, ali moram reći da na ovom području ima dosta mlađih poljoprivrednika koji dobro rade i primenjuju savremene metode u proizvodnji i zaslužuju stimulativna sredstva iz republičkih i pokrajinskih fondova. Ispalo je da sam se jedino ja dovoljno potrudio da prikupim zaista zahtevnu i obimnu dokumentaciju – kaže Predrag Pavkov.

  • Ovčje meso sve traženije
    – Imam 34 godine i sredstva su mi dodeljena kao mlađem poljoprivredniku. Nemam nameru da napuštam Perlez, a drugog zanimanja van poljoprivrede nemam. Za intenzivnije bavljenje stočarstvom opredelio sam se iz ekonomskih razloga, jer biljna proizvodnja trenutno ne obećava neki prosperitet. Potražnja za jagnjećim i ovčjim mesom raste i tu se nadam najboljem – kaže poljoprivrednik iz Perleza

M. Stojin