PODSTICAJI DRŽAVE ZA POVRATAK MLADIH NA SELO

Prvi korak ka samostalnom životu

Tri porodice doseliće se u Belo Blato, a dve u Melence, u okviru Programa Ministarstva za brigu o selu kojim se dodeljuju bespovratna sredstava za kupovinu kuća u ruralnim krajevima. Za ovu namenu izdvojeno je 500 miliona dinara (1,2 miliona po zahtevu), a konkurs je otvoren za mlade bračne parove i poljoprivrednike, kao i samohrane roditelje na teritoriji Srbije, prenosi sajt Grada.
U sklopu ovog Programa na teritoriji našeg Grada u toku prošlog meseca ugovore je potpisalo osam sugrađana, a još četiri zahteva su u obradi. Sredstva su dodeljena i za kupovinu kuća u Elemiru, Aradcu i Perlezu.

MANJE MLADIH PAROVA NA SELU
Tridesettrogodišnji Janko Hrubik sa suprugom Anom Torđanski dobio je novac za kupovinu nekretnine u Aradcu. Za konkurs su, kaže, slučajno saznali. Odlučili su da se prijave kada su videli da kao mladi bračni par ispunjavaju uslove.
– Ovakva vrsta podrške puno nam znači jer sada imamo mogućnost da se osamostalimo. Ponuda kuća u selu je velika, ali su one uglavnom starije – kaže Hrubik.
Dodaje da će, iako su dobili celokupna sredstva, budući dom morati da renoviraju i da dodatno ulože u njega. Janko primećuje da u Aradcu ima sve manje mladih bračnih parova jer su mnogi otišli u inostranstvo.
Mladi poljoprivrednik Milan Mišković iz Perleza za sajt Grada izjavio je da je procedura konkursa jako jednostavna, kao i da posebno pogoduje onima koji vole selo i žele da žive na njemu.
– Ovo je nešto o čemu sam mogao samo da sanjam. Sopstveno domaćinstvo omogućiće mi da sa svojom verenicom zasnujem porodicu, a nastaviću da obrađujem zemlju kao i do sada sa ocem. Volim selo i sigurno ću ovde ostati – kaže Mišković.

USELJIVE KUĆE LAKO SE PRODAJU
Ka Belom Blatu mlade bračne parove privlači seoska zajednica koja živi kao jedna porodica, smatra Miroslav Markuš, predsednik tamošnje Mesne zajednice (MZ). Veliku ulogu, smatra on, igraju i finansije, budući da su kuće u ovom mestu jako jeftine. Nažalost, u selu postoji veliki broj praznih zdanja koja nisu za stanovanje, navodi Markuš. Sa druge strane, nekretnine u pristojnom stanju vrlo brzo se prodaju, a određen broj kupaca dolazi iz gradova, primećuje predsednik Saveta beloblatske MZ.
– Intenzitet odlaska iz sela se smanjio, trenutno oko 100 dece pohađa osnovnu školu. Ranijih godina dosta mladih bračnih parova je otišlo u inostranstvo. U jednom talasu selo je napustilo njih 400. Oni ovde sada dolaze samo na odmor – kaže Markuš.
Prema rečima Milana Poučkog, predsednika Mesne zajednice u Elemiru, ovo mesto deli sudbinu ostalih sela, ali broj napuštenih i praznih kuća nije veliki. Postoji potražnja za nekretninama, a ukoliko su useljive i napravljene od čvrstog materijala, vrlo lako se prodaju jer ih nema puno, primećuje naš sagovornik.
– Većina nekretnina je veoma stara i uglavnom se kupuje da bi se srušile, a potom na placu izgradila nova kuća – kaže Poučki.
Dodaje da se u Elemir zbog povoljnog položaja doselilo dosta mladih bračnih parova koji su učesnici programa koje realizuju nadležni.
– Blizu smo grada, meštani su vezani za fabriku kaučuka i rafineriju gasa, a znatan je i broj njih koji se bave poljoprivredom. Neminovno je da pojedini i odlaze, ali migracije nisu izražene kao u nekim drugim selima – objašnjava Poučki.
Sredstva za kupovinu kuća dodeljivaće se po redosledu pristiglih prijava do utroška, najkasnije do 1. novembra ove godine.

J. Šormaz