MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA TF „MIHAJLO PUPIN”: O zaštiti životne sredine onlajn

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerziteta u Novom Sadu, održan je nedavno Međunarodni naučno-stručni skup „Industrijsko inženjerstvo i zaštita životne sredine (IIZS 2020). S obzirom na trenutnu situaciju i pandemiju korona virusa, jubilarna, desta konferencija je održana onlajn, putem platforme „Gugl mit“ (Google meet). Bio je to prvi naučni skup na ovoj ustanovi visokog obrazovanja koji je održan na ovaj način, a učesnici – izlagači iz Češke, Slovenije, Mađarske, Bugarske i drugih zemalja, kao i domaćini u Zrenjaninu, poštovali su epidemiološke mere.

Konferenciju su organizovale dve katedre, za mašinsko inženjerstvo i za inženjerstvo zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Skup je otvorila prof. dr Ljiljana Radovanović, prodekanka za nauku Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i predsednica Organizacionog odbora konferencije. U organizaciji su učestvovali i strani partneri, Mašinski fakultet u Aradu (Rumunija), Tehnički fakultet u Bitolju (Makedonija), Fakultet za inženjerstvo, Hunedoara (Rumunija), Univerzitet u Istočnom Sarajevu- Mašinski fakultet Istočno Sarajevo, (Republika Srpska, BiH) i Fakultet za inženjerstvo Giresun (Turska).

– Pristiglo je ukupno 65 radova iz 16 zemalja. Obuhvatali su teme iz oblasti: mašinsko inženjerstvo, procesna tehnika i energetika, projektovanje i održavanje, inženjerstvo nafte i gasa, zaštita zdravlja i životne sredine, upravljanje životnom sredinom i zaštita na radu. Bez obzira što se sve bilo „na daljinu“, učesnici su bili povezani i u izlaganjima i diskusiji su ukazali na bitne probleme u ovoj oblsti, kao i doprinosu naučnih istraživanja da se obi reše – rekla nam je prof. dr Ljiljana Radovanović.

M.Bečejac