Pokrenut točak ekonomskog preporoda

Piše: Dalibor Bubnjević

Zrenjaninci su proteklih dana iskazivali najveću radost zbog izveštaja koji su pristizali iz Pekinga! Nakon višenedeljne neizvesnosti, potvrđeno je da će naš grad biti domaćin najveće strane direktne investicije koja je ostvarena u Srbiji u novijoj istoriji. Ushićenje građana je opravdano, budući da smo se proteklih godina zadovoljavali otvaranjem pogona proizvođača auspuha ili pak autoperionica.
Predsednik je našim sugrađanima (do)kazao da je čovek od reči! Ispunio je obećanje koje je dao krajem avgusta. U kineskoj kompaniji biće zaposleno više od 1.200 ljudi. Izgradnja pogona bi trebalo da započne početkom iduće godine.
Ekonomisti ukazuju i na indirektne efekte navedenog ulaganja. Treba očekivati da će biti angažovana lokalna operativa prilikom izgradnje postrojenja. Biće zaposlena radna snaga sa teritorije Banata. Posledično, porašće ovdašnji bruto domaći proizvod. U periodu pune eksploatacije, Zrenjanin će privući na stotine radnika koji će naš grad odabrati za mesto prebivališta. Nužno će se otvarati novi uslužni objekti koji će ih opsluživati (prodavnice, restorani i sl.).
U svakom slučaju, zakotrljaće se točak privrednog preporoda! Važno je da u ovom momentu svi zajedno budemo što snažniji u inicijalnom zamahu, budući da ćemo potom uživati u prednostima koje stvara inercija…