POLAGANJEM VENACA NA SPOMEN PLOČU OBELEŽENA 103. GODIŠNJICA OD OSNIVANJA PRVOG SRPSKOG NARODNOG ODBORA: Barjak slobode prvi se zaviorio u Banatu

Velikobečkerečki prvaci, vizionari i znameniti građani pop Dragutin Mojić, Živko Ž. Terzin, dr Andrija Vasić, prota Žarko Stakić, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isakov i Jefta Vukov predvođeni doktorom pravnih nauka Slavkom Županskim, osnovali su na današnji dan, pre tačno 103 godine, Prvi srpski narodni odbor. Zbilo se to na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Luke, 31. oktobra 1918. godine  u zgradi Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Za predsednika je izabran Andrija Vasić, za potpredsednike Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika izabran je stari vođa Srba, advokat dr Emil Gavrila, koji je to vreme bio interniran u Mađarskoj. Odbor je  imao zadatak da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske, a potom i preuzme vlast u gradu, u prvim trenucima nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Odajući poštu slavnim precima i minulom vremenu na spomen-ploču osnivačima Prvog srpskog narodnog odbora vence su danas u porti Uspenskog hrama položili gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima i predstavnici institucija.

-Delo doktora Županskog i njegovih istomišljenika nastavlja da živi i vremenom dobija sve jaču istorijsku konotaciju i značaj. Naši slavni sugrađani nisu želeli da budu samo puki posmatrači epohalnih istorijskih promena, već su ih sami stvarali i bili njihovi neposredni učesnici. Odajemo im počast, jer su doprineli razvoju Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina i poručujemo im da ih sledimo i poštujemo njihove ideje i dela. Njihov grad danas, ukorak prati državu Srbiju u razvoju, investicijama i velikim infrastrukturnim projektima. Uspomenu na slavnu prošlost najbolje čuvamo kvalitetnim planovima za budućnost  i nastojanja da budemo sredina s dobrim ambijentom za život i rad – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

O značaju događaja iz 1918. godine u našem Gradu i njihovim porukama besedio je i Milan Bjelogrlić, predsednik Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu i direktor Gradske narodne biblioteke. Himnu „Bože pravde“ i patriotsku pesmu „Ne dam“ izvela je solistkinja Milica Dosković.

Nakon svečanosti u porti hrama, prisutni su posetili i kuću dr Slavka Županskog, nedaleko od hrama, i položili vence na spomen-ploču.

Na lik i delo dr Slavka Županskog podsetio je Milan Radaković, istoričar i direktor Zrenjainske gimnazije.

 

M.Malbaški

Foto: Grad Zrenjanin

 

(Opširnije u štampanom izdanju)