POLJOPRIVREDNICI U PROBLEMU ZBOG SUŠE – POSTIGNUT DOGOVOR SA VLADOM

Od proglašenja elementarne nepogodne nema ništa

Nakon što su paori više od nedelju dana protestovali širom zemlje, Vlada Republike Srbije parafirala je finalni dogovor prema kojem konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine, prenosi RTS.
Dogovorom koji je postignut sa udruženjem „Stig” iz Požarevca i grupom građana „Južni Banat”, ograničena je i marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare snose same uljare.
Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Vlada se obavezala da u narednom periodu razgovara i sa stočarima kako bi se dogovorili o kreiranju mera u sektoru stočarstva.
Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

VIDLJIV POMAK
Ratarima iz cele Srbije u protestima su se pridružili i zrenjaninski poljoprivrednici. Oni su više dana blokirali put ka Beogradu, sastajali se u Kleku i Elemiru, a u ponedeljak su se okupili ispred gradske kuće.
Prema rečima Dragana Kleuta, predsednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, ratari nisu zadovoljni postignutim dogovorom. Nije usvojen zahtev za subvencije od 300 evra po hektaru, čije bi ispunjenje doprinelo ekonomskoj stabilnosti farmera i sigurnosti proizvodnje.
– Svaka mera je dobrodošla i svaki pomak je dobar, ali u sušnoj godini kada su prinosi značajno umanjeni, šest ili sedam dinara veća cena neće omogućiti da se vrate dugovanja ili izvrši kvalitetna setva. Sa druge strane imamo poljoprivrednike koji ne seju suncokret, oni su izostavljeni – kaže Kleut.


Takođe dodaje da će zbog gubitaka na jesen biti prinuđeni da seju pšenicu bez veštačkih đubriva, što će rezultirati duplo manjem rodu sledeće godine.
Isto mišljenje deli i Darko Mijanović iz Udruženja poljoprivrednika „Naše polje” iz Kleka. Kako kaže, zbog suše su svi u minusu. Ove godine su zbog visokih cena već redukovali obradu, a jesenja setva će biti sa minimalnom mašinskom obradom, ulaganjima i bez đubrenja, jer neće imati sredstava da ulože u proizvodnju, objašnjava on.

ČEKA SE ODGOVOR
Okupljeni ispred gradske kuće ratari su tražili od gradonačelnika da se proglasi elementarna nepogoda na teritoriji Grada i na taj način pomogne rešavanju problema koje je izazvala nezapamćena suša. Osim toga, poljoprivrednici žele i da im se otpiše naknada za odvodnjavanje i poslednje dve rate poreza na poljoprivredno zemljište za ovu i prve dve za sledeću godinu, objašnjava Kleut.
– Gradonačelnik nas je primio i otvoreno rekao da on tu ništa ne može da uradi, ali smatramo da inicijativa ipak treba da krene od gradskih vlasti ka Vladi – kaže naš sagovornik.
Kada su u pitanju ostali zahtevi poljoprivrednika, koji su upućeni Skupštini grada, na odgovor se još uvek čeka.

J. Šormaz

foto naslovna: Jovan Njegović Drndak

  • POTREBNO DUGOROČNO REŠENJE
    Ekspert za poljoprivredu Milan Prostran smatra da su zahtevi za 700 evra po toni suncokreta neodrživi i da predstavnici uljarske industrije to neće prihvatiti. On veruje da nadležni imaju dve opcije da bi izašli iz ove situacije. Prva je da se donese zakon koji bi dugoročno regulisao regresiranje, to jest subvencionisanje cene đubriva, goriva i semena za poljoprivrednike. Sa druge strane, Vlada se može opredeliti za rešenje da tržište određuje cene suncokreta, odnosno da one ne budu zagarantovane, ali da propiše premije za suncokret i to bi bio najbolji vid subvencija i pomoć poljoprivrednicima, objašnjava Prostran za „Danas”.