POLNO PRENOSIVE BOLESTI U 21. VEKU: Šta treba da znate

Najčešće polno prenosive bolesti u 21. veku su kondilomi i infekcije humanim papiloma virusima (HPV). Ipak, i one koje su stručnjaci smatrali prošlošću pokazale su se kao veoma opasne i danas, a primer za to je sifilis.

-Ono što nama predstavlja problem kod sifilisa jeste dijagnostika. On je jedan od najvećih imitatora u medicini, može da imitira razne bolesti. S druge strane, kod gonoreje je problem terapija, jer se pokazala kao otporna na penicilin i mnoge antibiotike. Zbog toga je teško lečiti je u određenim delovima sveta, a pretpostavljam da će tako biti i kod nas. Zatim, HPV su česti, a sa sobom nose i onkogene tipove virusa koji mogu da izazovu karcinome. Dakle, polne bolesti su aktuelne, treba se pregledati, što pre reagovati ukoliko se primete promene na telu i sprečiti dalje širenje oboljenja – rekao je docent dr Zoran Golušin iz Kliničkog centra Vojvodine na večerašnjem predavanju na sastanku Podružnice lekara Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva.

Upravnik Klinike za kožno-venerične bolesti dodao je da veruje da ova vrsta zdravstvenih problema više nije tabu tema kao ranije.

-Po pacijentima i savetovalištima primećujem da svakako nije prijatno da promene u genitalnim delovima tela prijave lekaru, ali treba da znaju da time traće vreme i sebi i nama, lekarima. Nema tu razlike između žena i muškaraca. Žene bi trebalo da idu na redovne ginekološke preglede, a znam da mnoge ne idu. Često se zato HPV virusi otkriju kasno i mogu da pređu u maligna oboljenja. S druge strane, muškarci su pod rizikom zbog sifilisa, hepatitisa i side, i trebalo bi da odlaze na pregled češće nego što to čine – zaključio je dr Golušin.