VAKCINACIJA PROTIV HPV-A: PREPORUKA ZA DECU STARIJU OD DEVET GODINA

Prevencijom protiv malignih promena

U domovima zdravlja Srednjobanatskog ok­ruga sredinom juna počela je imunizacija protiv humanih papiloma virusa (HPV-a), jedne od najčešćih polno prenosivih infekcija. Sugrađanima je dostupna devetovalentna vakcina „Gardasil 9” koja štiti od devet tipova infekcije, većine karcinoma uzrokovanih HPV-om i genitalnih bradavica.
Od sredine juna do početka septembra u našem okrugu aplikovano je ukupno 208 doza (194 prve i 14 drugih). Najveće interesovanje je u Zrenjaninu, gde su date 182 vakcine, u Novom Bečeju zainteresovanih je bilo devet, a u Novoj Crnji tek troje, kažu iz Zavoda za javno zdravlje.

CEPLJENJE OD DEVETE GODINE
Prema rečima epidemiološkinje dr Svetlane Popov, postoji više od 120 tipova HPV-a, od kojih oko 40 mogu uzrokovati genitalne infekcije kod muškaraca i žena. Vakcina protiv HPV-a pomaže u prevenciji njihovog nastanka, a pripremljena je od tipova virusa koji su najčešći uzročnici malignih promena.
Aktivna imunizacija protiv HPV-a preporučuje se kod dece uzrasta od devet godina i starijih, pre prvih seksualnih odnosa. Vakcina je dostupna u domovima zdravlja i do navršenih 19 godina, obavlja se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). U domovima zdravlja trenutno su na snazi dve šeme po kojima se cepivo aplikuje, kaže naša sagovornica.
– Dve doze primenjuju se u uzrastu od devet do 14 godina, a tri doze vakcine od navršenih 15 godina. Imunizacija se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koja se vakcinišu, a za zainteresovane uzrasta do 15 godina obrazac saglasnosti treba da potpiše roditelj ili staratelj – objašnjava dr Popov.

PREPORUČENO ZA OBA POLA
Epidemiološkinja podseća da je cepivo namenjeno i za dečake i za devojčice. Kada su dečaci vakcinisani, oni imaju manje mogućnosti da prenesu infekciju svojim partnerkama. Deca u predtinejdžerskom periodu vakcinacijom dobijaju veću zaštitu od starijih tinejdžera ili mladih žena, a cepivo mogu da prime i osobe koje su već imale seksualne odnose.
– HPV infekcija obično nastaje brzo nakon što osoba prvi put stupi u seksualne odnose. U tom slučaju, vakcinacijom će dobiti zaštitu od infekcije onim tipovima HPV-a kojima nije bila izložena – kaže naša sagovornica.
Vakcina je proizvedena od jedne vrste virusnog proteina koji ne može izazvati HPV infekciju ili karcinom. Ne sadrži konzervanse i antibiotike i potpuno je bezbedna, objašnjava epidemiološkinja.
Osobe starije od 19 godina koje su zainteresovane moraju da kupe vakcinu. U prodaji je dostupna četvorovalentna „Gardasil” vakcina, koja štiti od tipova 6,11,16,18 HPV virusa, upućuje dr Popov.

J. Šormaz