PONOVO O KUPOVINI KANCELARIJA ZA „VODOVOD I KANALIZACIJU”

Dević jedno, ugovor drugo
Prvi čovek Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina, Ivan Dević, bio je nedavno sagovornik Nikole Božovića, honorarnog saradnika regionalne televizije „Santos”, i u emisiji „Dan” osvrnuo se na odluku da se od „Erste banke” pazari drugi deo zgrade u Petefijevoj ulici broj 3, radi povećanja kancelarijskog prostora za upravu i službenike jednog od najmnogoljudnijih gradskih preduzeća.
Objašnjavajući poslovni potez rukovodstva gradske firme na čijem je čelu, Dević je „ispravio” pisanje „Zrenjanina” o ovom aranžmanu smetnuvši sa uma da je tekst koji smo u najtiražnijem regionalnom nedeljniku objavili 10. novembra, nastao na osnovu dokumenta koji smo upravo od njega i dobili – kopije ugovora o kupoprodaji nepokretnosti između „Erste banke” i JKP „Vodovod i kanalizacija”.
On je 22. novembra rekao, a TV „Santos” obnarodovao, da je „Vodovod” od austrijskih bankara kupio 370 kvadrata kancelarijskog prostora i da ih je platio 210 hiljada evra. U ugovoru čiji faksimil objavljujemo, međutim, jasno piše – „Vodovod” je kupio 350 kvadrata za 220.000 evra koje će platiti u 36 jednakih mesečnih rata (6.111 evra svaka). Dević takođe negira da je kvadrat u Petefijevoj 3 pazaren za 626,6 evra, tvrdeći da je taj iznos „nešto ispod 600 evra”.
Po Deviću, kritičari odluke uprave „Vodovoda” – da od „Erste Banke” kupi 350 kvadrata kancelarija – ne znaju da je ovo JKP i mnogo pre njegovog dolaska od bankara u Petefijevoj 3 zakupljivalo 70 kvadrata kancelarija i zakup mesečno plaćalo navodno 8,4 evra po kvadratu, (čak 3,4 evra više nego što se iznajmljuje kvadrat prodavnice u centru Zrenjanina). Diplomirani elektroinženjer, a direktor „Vodovoda i kanalizacije”, u emisiji „Dan” izračunao je takođe da 840.000 dinara vredi čak 12.222 evra, a ne 7.059, koliko se stvarno i dobije kada se pomenuti dinarski iznos podeli sa 119 (koliko u domaćoj valuti iznosi jedan evo).
– Mesečna zakupnina je tu bila oko 70.000 dinara, pa vi sada izračunajte. Za godinu dana biće ušteda, samo zato što ne plaćamo zakupninu, dve mesečne rate za taj prostor – „izračunao” je na brzinu Dević.

  • „PUPČANA VRPCA” I „MALI PRST”
    U razgovoru sa Božovićem, Dević je podvukao da mesečnu ratu za kupovinu dodatnog kancelarijskog prostora u Petefijevoj 3: „negde oko šest, sedam hiljada evra mesečno „Vodovod” može da podnese malim prstom”…
    Za one koji znaju da je poslovni opstanak „Vodovoda” ovisan od uplata iz gradskog budžeta, ova Devićeva konstatacija više je nego neskromna. Koliko mu „pupčana vrpca” sa kasom osnivača znači, govori i zahtev njegovog Nadzornog odbora da se „Vodovodu” iz gradskog budžeta za 2017. uplati subvencija vredna 6,5 miliona dinara (54.600 evra), kako bi namirio ovogodišnji deo cene garancije koja mu je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza dala sredinom prošle godine, a za obezbeđenje plaćanja usluge prečišćavanja vode u postrojenju „Sinerteka” na Mihajlovačkom drumu. Podsećamo, tek nakon što je garancija od AOFI-ja i republičke Vlade prispela, da će država, odnosno Grad Zrenjanin platiti ugovorenu količinu prečišćene vode, ako to ne učine potrošači, Nenad Obradović, odnosno „konzorcijum” koji on predvodi, dobio je kredit od „Erste banke” da kupi opremu neophodnu pomenutom postrojenju.

 

Z. Dedić