POPRAVLJEN KROV NA EGŠ „NIKOLA TESLA”: Uklonjena ograda

Žičana ograda na uglu ulica Subotićeve i Doktora Slavka Županskog, postavljena zbog sigurnosti prolaznika, uklonjena je u ponedeljak, pa je pešački prelaz na ovom mestu ponovo u funkciji. Ograda je, podsetimo, bila postavljena zbog mogućeg obrušavanja „šolja“ koje povezuju kosine krova zgrade Srednje elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“.

Nevreme sa jakim vetrom i velikom količinom snega, koje je zimus u dva navrata zahvatilo Zrenjanin izbacilo je „šolje“ iz ležišta i zapretilo ne samo zakišnjavanjem tavana, nego i sigurnosti građana i đaka. Majstori koji su „u prvom naletu“ popravili krov nisu, po veoma hladnom vremenu, bili u mogućnosti da spojeve zaliju malterom. Ta mogućnost im se pružila sa poboljšanjem vremenskih prilika. Spojevi su zaliveni i prolaz je bezbedan.
Međutim, veći deo bočne fasade zgrade – onaj okrenut Narodnom muzjeu, kao i cela fasada koja gleda na zgradu Suda i dalje su ograđene, zbog mogućen otpadanja delova fasade, posebno ukrasnih figura koje se u obliku vence pružaju neposredno ispod svoda krova.
U Školi se nadaju pomoći pokrajinskih organa koji su već pomogli oko kompletne zamene crepa i popravke krova ovog zdanja, podignutog 1892. godine. Građevina je u neorenesansnom stilu i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.
M. S-n.