PORODICA MLADIĆA KOJEG JE TUKLA KOMŠINICA SMATRA DA JE NEPRAVDA PROŠLA NEKAŽNJENO

Zdravlje ne može da se nadoknadi

Pre šest godina tada dvanaestogodišnjeg Vojicu Varadinčeva napala je komšinica, sa čijim se unukom posvađao. Ona je uhvatila dečaka za lice i udarala ga po glavi, a zatim ga oborila na zemlju i rekla svom unuku da ga udara. Presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu posle dve godine proglašena je krivom, ali je Prekršajni apelacioni sud – Odeljenje u Novom Sadu ukinuo presudu i vratio slučaj zrenjaninskom sudu na ponovni postupak, nakon čega je ceo predmet obustavljen zbog zastarevanja. Porodica Varadinčev je ogorčena jer, kako kažu, žena koja je napala Vojicu nije zbog toga snosila odgovornost.
– I danas imam tahikardiju – aritmiju. Pola godine mi je trebalo da se oporavim od svega, išli smo kod psihijatra – kaže danas punoletni Vojica Vardinčev. U lekarskom uverenju posle napada 2013. godine navodi se da je zadobio povrede u predelu lica i glave, kao i da je bio emotivno potrešen i tahikardičan sa suzama u očima.
Prekršajni sud u Zrenjaninu doneo je presudu 30. aprila 2015. prema kojoj je žena proglašena krivom i osuđena da plati kaznu od 15.000 dinara i 1.000 dinara za troškove postupka. Ona je potom uložila žalbu Prekršajnom apelacionom sudu – Odeljenju u Novom Sadu, koji je 2. juna 2015. uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu presudu Suda u Zrenjaninu. Obrazloženo je da su povređene odredbe prekršajnog postupka, te da je bilo nužno da i okrivljena bude ispitana, što nije bio slučaj, iako joj je zrenjaninski Prekršajni sud uputio četiri poziva za suđenje, od marta 2014. do aprila 2015. Tada su takođe izdate i tri naredbe za njeno hapšenje, ali je policija nije pronašla na adresi. Prekršajni sud je zaključio da medicinska dokumentacija koju je okrivljena žena poslala kao opravdanje za neke izostanke nije podobna, te da ona zapravo odugovlači prekršajni postupak i izbegava odgovornost.
Ipak, novosadsko Odeljenje Prekršajnog apelacionog suda navelo je da je bilo nužno da se ispita i okrivljena, uz napomenu da, ako je već odlučeno da se donese odluka mimo toga, trebalo je u pozivu ženu obavestiti da će se proces završiti bez njenog ispitavanja ne bude li se odazvala. Preporuka zrenjaninskom Sudu bila je da otkloni povredu tako što će saslušati okrivljenu i izvesti dokaze.
Međutim, Prekšajni sud je istog meseca, 30. juna 2015, obustavio prekršajni postupak protiv okrivljene, konstatujući da je prošlo više od dve godine od napada, te da je nastupila zastarelost.
Kako kaže Vojičina majka Andrijana Varadinčev, oni su nakon toga, 19. septembra 2016, a zatim ponovo 2018. godine, poslali pritužbe Ministarstvu pravde, međutim sve se završilo na tome. Ona nezadovoljno i nevoljno zaključuje da je nepravda prema njenom sinu ostala nekažnjena, dodavši da se zdravlje ne može nadoknaditi.

M. Maričić