PEDIJATAR TOMISLAV STEVANOVIĆ TUŽIO ZBOG UVREDE VOĐU ANTIVAKCINAŠA

75.000 dinara za teške izrečene reči

Osnovni sud u Zrenjaninu je 24. decembra 2018. godine osudio dr Jovanu Stojković iz Beograda, vođu antivakcinaškog pokreta, na novčanu kaznu u iznosu od 75.000 dinara, jer je vređala dr Tomislava Stevanovića, pedijatra iz Zrenjanina, koji se bori za vakcinaciju i protiv šarlatanstva u medicini. Naime, dr Stojković je u maju prošle godine u emisiji „Balkan info” izjavila da je dr Stevanović „glup, nenormalan i da ima psihijatrijsku dijagnozu”, nakon čega ju je tužio.
– To poslednje suđenje je trajalo dva i po sata, umesto tridesetak minuta, jer je sudija želeo da sazna pozadinu svega toga. Ona se na prethodna tri ročišta nije pojavila. Nakon toga je oglašena krivom. Svi prijatelji sa Fejsbuka koji se sa mnom bore za vakcinaciju čuli su za tu vest i mediji su je preneli na naše veliko zadovoljstvo – priča dr Stevanović za naš list.
Prema njegovim rečima, vest je privukla veliku pažnju javnosti, jer je ovde osnovana grupa koja se bori za vakcinaciju, a protiv šarlatanstva u medicini.

EPIDEMIJA BILA NAJGORA U SRBIJI
Prvo su članovi grupe, 2017. godine potpisali peticiju za sprečavanje njihovog delovanja. Početkom 2018. oko 270 roditelja i građana potpisalo je krivičnu prijavu protiv 43 osobe na čelu sa dr Stojković, koji su širili strah i paniku od vakcine, što su predali Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Njihovo delovanje dovelo je do procentualnog pada vakcinacije MMR cepivom i pojave epidemije malih boginja (morbila), objašnjava naš sagovornik.
– Mi smo uradili neke stvari, koje je trebalo da urade državni organi. Smatram da smo dosta učinili da ne poraste broj žrtava epidemije, koja je po evropskim standardima bila najgora u Srbiji i odnela najviše života – ističe čuveni pedijatar. – Pre svega bi Ministarstvo zdravlja trebalo da pomogne da se taj proces u Tužilaštvu privede kraju. Rade na tome i trebalo bi da se ljudi, koji su širili paniku, adekvatno kazne. Ne želimo da neko ode u zatvor, nego da se spreči njihova aktivnost.
Doktor Stevanović kaže da su zdravstveni radnici iz Zrenjanina i Srbije pisali Sudu časti lekarske komore Srbije, koji bi trebalo da procesuira etički rad dr Stojković sa dokazima koji su proizvoljni i veoma često izmontirani, te je zaslužila da izgubi licencu. On napominje da je kontroverzni doktor nauka Miroljub Petrović, blizak saradnik dr Jovane Stojković u propagiranju protiv vakcina.

LEKARI PODLEGLI SUMNJI
Naš sagovornik i osobe koje se sa njim zalažu za vakcinaciju dobili su podršku ministra zdravlja u legalnoj zaštiti vakcinacije, što će u martu ove godine biti u skupštinskoj proceduri. Novi zakon, kako navodi, predlaže da se svo medicinsko osoblje vakciniše.
– Posle delovanja antivakcinaša mnogi lekari su podlegli toj sumnji. Nisu hteli da se vakcinišu u Bolnici, a lekari u Dispanzeru su počeli da odlažu MMR vakcinu dok dete ne prohoda, ne progovori, pa sve do treće-četvrte godine kad može da bude kasno. Na taj način su indirektno pokazali da i oni misle da je ta vakcina štetna. Od početka sam zahvalan mojim pacijentima što smo krenuli korisnim putem i što smo izašli iz Fejsbuk kontakata i otišli na sud što daje efekte. Neki lekari nisu vakcinisali ni svoju decu. Oni su odbijali da se vakcinišu protiv hepatitisa B, a posle i protiv morbila kad su se pojavile. Trenutno nemam roditelje koji se plaše vakcine, dok je prošle godine u ovo vreme svakodnevno vladao strah – zaključuje dr Stevanović i dodaje da to što je dr Stojković osuđena smatra napretkom u borbi za vakcinaciju.

 • PROCENAT VAKCINISANE DECE
  – Deca rođena 2016. godine na teritoriji Grada Zrenjanina vakcinisana su u 95 odsto slučajeva (vakcinacija između 12. i 15. meseca života). Revakcinacija dece u sedmoj godini urađena je u 94 odsto slučajeva. U preostali procenat uklapaju se deca koja nisu vakcinisana iz objektivnih razloga i deca čiji su roditelji odbili vakcinaciju, a taj procenat je izuzetno mali – navodi Marija Večanski, koordinatorka odnosa sa javnošću u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.

 

 • TUŽBA ZA NADOKNADU ŠTETE
  – Dr Stojković ću tužiti za nadoknadu štete i tražiću 3.000 evra za to. S obzirom da nije ranije optuživana, njena kazna je sa 150.000 smanjena na 75.000 dinara uz sudske troškove – poručuje dr Stevanović.
 • DR JOVANA STOJKOVIĆ HOĆE U ZATVOR
  Kako su preneli pojedini mediji, po najavi Vladimira Stojkovića, muža dr Jovane Stojković, ona ne namerava da plati kaznu, nego želi da je odsluži u zatvoru „zbog ideala”.
  – Jovana Stojković osuđena je zbog borbe protiv farmakolobista i „verbalnog delikta”. Ona neće platiti kaznu i odlazi u zatvor da pokaže u kakvoj državi živimo i kakvu represiju prolazimo. Ponosan sam na svoju suprugu – poručio je Vladimir Stojković na Tviteru.

I. ISAKOV