PORODICA NOVAKOV IZ TOMAŠEVCA VEĆ SEDAM GODINA PROIZVODI BELI LUK

Kvalitet daju tradicionalni uzgoj i autentična semena

Nakon što su odlučili da ostanu da žive na selu, prosvetni radnici Dušan i Smiljana Novakov iz Tomaševca imali su želju da se bave dodatnim poslom koji će biti u vezi sa poljoprivredom. Zbog traženosti i visokih nutritivnih vrednosti odlučili su se najpre za proizvodnju belog luka. Potom su ponudu proširili i na proizvode od aronije i lufe (vrsta tikve). U poslu koji traje sedam godina učestvuje cela porodica, kaže Dušan Novakov.

Zašto baš beli luk?
– Poznato je da je on najefikasniji prirodni antibiotik i da se koristi kao preventiva za mnoge bolesti. Takođe, u poslednjih dvadesetak godina naše tržište je preplavljeno uvoznim belim lukom, koji po kvalitetu ne može da se meri sa onim proizvedenim na našem podneblju. Pravi ljubitelji to znaju i zato su spremni da kupe domaće. Gajimo ga na tradicionalan način uz minimalno korišćenje hemijskih sredstava. Njih koristimo samo za suzbijanje plamenjače i lukove muve, dok se protiv korova borimo isključivo motikom, ručnim špartačem i plevljenjem.

Na koji način organizujete posao?
– Supruga Smiljana i ja zaduženi smo za pripremu zemlje, setvu, okopavanje, zaštitu, vađenje, skladištenje i plasman. Sin Rada, koji ima 15 godina, više pomaže tati, ćerka Anđela, koja ima 17 godina, pravi je majstor za pletenje venaca, kao i supruga. Anđela se iz hobija bavi fotografijom i zato je zadužena da zabeleži ceo proces proizvodnje. Svi se dopunjujemo.


Koliko godišnje proizvedete?
– Ne spadamo u velike proizvođače. Započeli smo sa setvom 40 kilograma semena, da bismo ove godine posejali oko 270 kilograma, odnosno oko trećine jutra. Seme nikada nismo kupovali, ono je autentično sa naše njive. Nemamo nikakav sistem za navodnjavanje. Kakva je godina, takav je i prinos. Ukoliko je sezona dobra, onda je prinos oko sedam puta veći od onog što je posejano.

Šta sve imate u ponudi?
– Pored venaca od prošle godine, u ponudi imamo i beli luk u turšiji. Tu je i aronija koju prodajemo u sirovom stanju, a pravimo i slatko od nje. Od ove sezone imamo i jedan potpuno novi proizvod – tikvicu lufu. Ona je, u stvari prirodni sunđer, idealna je za piling tela. Može da se koristi i za higijenu u kuhinji, ukrašavanje ikebana, kao i igračka za kućne ljubimce…Ono što je najbitnije jeste da je potpuno prirodan, ekološki razgradiv proizvod. Takođe, za lufu imamo Fejsbuk i Instagram stranicu „Naša lufa”.

Čime se vodite kada širite asortiman svojih proizvoda?
– Pre svega potrebama tržišta, ali i time da li možemo da sami uradimo posao. Nama je rad u školi na prvom mestu i on ne sme trpeti zbog dodatnih poslova. Danas je veliki problem pronaći radnu snagu, tako da ne želimo mnogo da povećavamo proizvodnju.

Na koji način plasirate robu?
– Naši prvi kupci su bili prijatelji i kolege. Kako smo povećavali proizvodnju, počeli smo sa prodajom na kvantašima i pijacama. Međutim, tu smo nailazili na nakupce koji su obarali cenu. Iz tog razloga napravili smo Fejsbuk stranicu „Naš beli luk”. Krenuli su da nam se javljaju kupci iz cele Srbije i počeli smo da im šaljemo beli luk poštom i kurirskim službama. Naravno, najviše kupaca imamo na teritoriji Zrenjanina i njima luk besplatno dostavljamo na kućnu adresu.

Kakve su povratne informacije mušterija?
– Ako nam se isti kupci javljaju već sedam godina, znači da su zadovoljni. Do sada zaista nismo imali primedbe na kvalitet, a i cene su nam konkurentne u odnosu na markete ili pijacu. Uverili smo kupce da ono što nudimo nije šarena laža i da ono što kažemo, zaista jeste tako. Dešavalo se da nam se jave neki kupci koji su već kupovali od nas kada smo već sve prodali. Bili su jako tužni kada bi saznali da belog luka nemamo više. Upravo ovakve reakcije naših kupaca daju nam motiv i novu snagu da nastavimo dalje.

J. Šormaz