PORTAL „TANGO SIKS”: STRANCI BI SLETALI NA „EČKU”, ALI TO SADA NIJE MOGUĆE

Izvinite, morate prvo za Beograd

Aerodrom „Ečka” ima sve, piše Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik portala „Tango siks” koji se bavi vazduhoplovstvom – novu ambicioznu upravu, infrastrukturu, najviše aktivnosti u domenu generalne avijacije u Srbiji, poslovnu strategiju koja bi u budućnosti omogućila samoodrživost. Ipak, ima i jedan problem, poput drugih malih aerodroma u Srbiji, ističe Vojinović. Reč o je nepostojanju graničnog prelaza.

SNALAZE SE ZA PRIVREMENE PRELAZE
Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Carine nemaju interesa za redovno prisustvo na manjem aerodromu. Snalaze se tako što, ličnom incijativom, pribavljaju tzv. privremene granične prelaze. Pripadnici policije i carina tada dolaze na te aerodrome, najčešće tokom dva najaktivnija meseca sezone letenja.
Ovako je činio i aerodrom „Ečka”, koji je do sada dva puta uspeo da obezbedi privremeni granični prelaz, naveo je za portal „Tango siks” direktor „Ečke” Pavle Marković. Međutim, ove sezone tri strane kompanije koje posluju u Zrenjaninu, već su tražile od aerodroma kraj Zrenjanina rezervaciju sletanja njihovog menadžmenta iz inostranstva.
– Mi sada moramo da radimo dve stvari: da im se izvinimo i kažemo da prvo moraju da sleću u Beograd kako bi obavili pasoške i carinske formalnosti, što im komplikuje i poskupljuje put, i da ponovo svojom inicijativom okupljamo relevantne državne službe i iniciramo privremeni, odnosno sezonski granični prelaz na aerodromu „Ečka” – kaže Pavle Marković.
Bilo bi veoma svrsishodno kada bi se državne granice otvorile u toku cele sezone na aerodromima koji za to imaju potrebu, ali uz obaveznu najavu letova 24 sata ranije kako bi se smanjili troškovi granične policije i Carine.


– To bi umnogome doprinelo razvoju malih aerodroma, a i samom ugledu naše države. Ljudi iz inostranstva koji su sletali kod nas svojim malim avionima, pozitivno su govorili o napretku Srbije u pogledu olakšavanja povezanosti sa ostalim zemljama u susedstvu. Njima je ovakav način putovanja jednostavan, bez komplikovanih procedura i velikog čekanja na međunarodnim aerodromima – kazao je direktor „Ečke” za „Tango siks”.

MOGUĆNOST DA GOSTIMA SERVISIRAJU AVIONE
Granični prelaz bio bi značajan za naš aerodrom i zbog toga što je u planu uprave da pokrenu održavanje aviona generalne avijacije. Kako je Pavle Marković objasnio za „Tango siks”, vlasnici malih aviona mogli bi da slete direktno u Ečku, da iskuse njenu turističku ponudu, a da im se za to vreme, za mnogo manje iznose nego u matičnim državama, „radi avion”.
– U našem slučaju, granični prelaz ne otvara samo granicu, već potencijalno i nova radna mesta za mehaničare, inženjere i ostalo zemaljsko osoblje, neophodno za funkcionisanje povećanog obima vazdušnog saobraćaja – tvrdi Marković.
Stoga su, kako navodi, kontaktirali sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture.
– Nakon godina snova, planiranja, entuzijazma i truda, sada konačno ulazimo u naznake poslovne aktivnosti malih aerodroma i samo molimo državu da nam pomogne kako bismo organizovali sve potrebne službe kao podršku – predočio je, za vazduhoplovni portal, direktor aerodroma „Ečka”.

  • PETOGODIŠNJI PLAN
    Kako je Pavle Marković prošle godine objasnio za „Zrenjanin”, u prethodnom periodu vraćeni su svi dugovi aerdoroma, a on je počinjao da živi kao komercijalno, samoodrživo preduzeće – od hangarisanja i servisiranja letelica, zatim servisiranja i renoviranja sedišta sa firmom „Er pek”. Analiza vazduhoplovnog tržišta, sprovedena 2017. godine, pokazala je da je za Aerodrom „Ečka” najbolje da se bazira na malu, generalnu avijaciju – preciznije sportsku i poslovnu. – Biznis avijacija će radije sletiti na sporedni aerodrom zato što je jeftinije, procedure su jednostavnije, brže se prolazi. Naš petogodišnji plan podrazumeva da se sredi uništena nemačka pista i obezbedi prihvat poslovne avijacije, zatim da se sagradi još jedna platforma i hangar za bazno održavanje takvih letelica – naveo je tada Marković.

M. Maričić