PORUKA MLADIM SPORTISTIMA: Za uspeh bitna saradnja sa stručnjacima

Osnovno oružje svakog trenera jeste testiranje različitih sposobnosti sportista, a od toga kasnije zavisi i plan treninga, poručili su stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta na današnjem predavanju u gradskoj kući.

SPORT 0004_resizeSPORT 0003_resize

Oni su predstavili rezultate testiranja 15 perspektivnih, mladih sportista iz Zrenjanina, koji se bave atletikom, rukometom, košarkom, odbojkom, tenisom i drugim sportovima. Njihovi treneri su, nakon predavanja, razgovarali sa stručnjacima koji su im tumačili konkretne rezultate, kao na primer, kako brzina reakcije utiče na trku kod sprintera ili kako fokus na grešku može ometati sportistu u meču.

Kod mladih sportista rađena su antropometrijska merenja, procena kompozicije tela, motorička testiranja, izokinetička testiranja, psihodijagnostika i dijagnostika funkcionalnih sposobnosti, što je u testovima Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta podeljeno u četiri dela, objasnio je viši stručni saradnik Zavoda Branko Đukić. On je dodao da to što je neki sportista ili sportistkinja dobio lošiju ocenu za određene sposobnosti ne znači da nije talenotvan za taj sport, nego da je to njihovo trenutno stanje i da tu karakteristiku mogu da poboljšaju posebnim vežbama i treningom.

Zrenjaninski treneri i sportisti kazali su da su zadovoljni saradnjom sa stručnjacima, a iz Pokrajinskog zavoda istakli su da će se i ubuduće rado odazivati akcijama Sportskog saveza Zrenjanina. Testiranje najtalentovanijih mladih sportista našeg grada urađeno je na zajednički predlog Sportskog saveza Grada Zrenjanina i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

M.M.

SPORT 0001_resize SPORT 0005_resize