PORUKA SA TEMATSKOG SKUPA POSVEĆENOM ZLOUPOTREBI DROGA: U rešavanje ove problematike uključiti sve institucije

Nekada problem pojedinca, sada je postao ozbiljan društveni problem – ovako bi se u jednoj rečenici mogla opisati zloupotreba droga i drugih opojnih sredstava. Više o ovoj temi moglo se čuti na jučerašnjem skupu održanom u multimedijalnoj sali gradske kuće. Tribinu je priredila Organizacija za borbu protiv narkomanije ,,Izlazak“ iz Beograda, koja je pokrenula projekat ,,Biram oporavak“.

Narkomanija_u_sali_101_008

Jedna od poruka tribine je da se sve ustanove moraju aktivnije uključiti kako bi se ovom ozbiljnom problemu stalo na put. O projektu, radu i aktivnostima Organizacije ,,Izlazak“ govorili su Radivoje Popović, predstavnik Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i Aleksandar Žugić predsednik Organizacije ,,Izlazak“.

– „Biram oporavak“ je regionalni projekat koji smo započeli pre tri godine, u saradnji sa još dve nevladine organizacije koje rade na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ciljeva je više, a jedan od ključnih je unapređenje saradnje između državnih institucija i organizacija civilnog društva (sektora). Problem zavisnosti nije nešto sto se dotiče samo Vlade ili nevladinih organizacija, već je ozbiljan društveni problem u čijem rešavanju se svi moramo aktivnije uključiti – poručio je Aleksandar Žugić.

Narkomanija_u_sali_101_012

Grad Zrenjanin je pružio podršku ovom projektu i mnoge ustanove će se ujediniti po ovom pitanju.

– Nažalost, upotreba droga nije više lični i pojedinačni problem, već društveni i ekonomski. Može se reći da je i razvojni problem određene sredine, čak i države. Ovakvi skupovi doprinose tome da budemo bliži rešenju, da razmenimo iskustva, pogotovo ako se to radi multisektorski kao što je bilo prilike na ovom tematskom skupu. Nadam se da ćemo sa njega izaći bogatiji za jedno novo iskustvo – izjavio je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i Organizacija ,,Izlazak“ potpisali su ove godine memorandum o saradnji u cilju organizovanja što većeg broja multisektorskih sastanaka na teritoriji cele Srbije. Sve informacije u vezi sa problemom zavisnosti i zloupotrebu droga svi zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 0800-104-100 ili na web sajtu Organizacije

www.biramoporavak.com

M.Malbaški

Narkomanija_u_sali_101_015