POSETA MIHALJA NJILAŠA OPŠTINI ŽITIŠTE: Pokrajina u održavanje škola uložila značajna sredstva

Za potrebe osnovnih škola u Žitištu, Srpskom Itebeju, Banatskom Karađorđevu – sa isturenim odeljenjem u Tordi – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice uložio je od 2016. do sredine ove godine 16.317.702 dinara (ukupna suma: 34.731.098 dinara), saopšteno je danas na sastanku pokrajinskog sekretara Mihaljha Njilaša i predsednika Opštine Žitište Mitra Vučurevića sa direktoprima osnovnih škola sa područja Opštine.

Novac je namenjen održavanju školskih zgrada, zatim za projekte škola i prevoz učenika.

Takođe, Sekretarijat je kao finansijsku pomoć udruženjima nacionalnih manjina u Žitištu dodelio oko 2.500.000 dinara, a za sufinansiranje projekata očuvanja i negovanja međunacionalne tolerancije još 1.125.000 dinara.

Uz konstataciju da je saradnja sa ovim pokrajinskim organom na visokom nivou, kao dodatan napor za stimulisanje školaraca predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević je naveo da će po tradiciji šezdesetak najboljih učenika i sportista iz svih mesta opštine besplatno letovati u Bijeloj u Boki Kotorskoj, a svi mali maturanti će iz opštinskog bužeta primiti po 900 dinara kao džeparac za proslavu završetka školovanja.

Kao najprioritetnije ulaganje u neposrenoj budućnosti domaćin i gost ističu temeljnu popravku zgrade i instalacija Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Srpskom Itebeju.

M. S-n.