POSLE VIŠEMESEČNE NEIZVESNOSTI, U „RADIJATORU”PONOVO KRENULA PROIZVODNJA

Dobili električnu energiju, sada zapošljavaju inženjera

Posle višemesečne neizvesnosti, a nakon usvajanja plana reorganizacije, u Fabrici kotlova i radijatora „Radijator” obnovljena je proizvodnja. Livcima je EPS ponovo omogućio snabdevanje strujom jer je, kao i kod bankarskih kredita, otplata duga za neplaćenu struju od približno pola milijarde dinara, prolongirana za narednih sedam godina.
– Proizvodnja – radi se o kaminskom i šahtovskom programu – je obnovljena na nivou od oko 1.100 tona mesečno. Najveći deo izvozimo u Španiju, Italiju, Poljsku i Bugarsku, posredstvom eksport import kompanije „Liv Import”. Priliv novca je dovoljan za isplatu jedne i po zaostale zarade mesečno, tako da do kraja marta isplaćujemo plate za decembar i prvu polovinu januara. Raspisali smo konkurs za prijem jednog diplomiranog elektroinženjera i četiri elektrotehničara energetike i elektronike jer su srce proizvodnje električne indukcione peći. Verujem da ćemo doći do potrebnog kadra – izjavio je za naš list Nedeljko Grubeša, direktor „Radijatora”.
U „Radijatoru” je zaposleno oko 450 ljudi. Radi se nova sistematizacija radnih mesta, a postignut je i dogovor da radnici kojima je do penzije ostalo dve godine mogu da se prijave na socijalni program.
– Odahnuli smo i nadamo se da naša radost neće kratko trajati. Krajem prošle sedmice priključeni smo na elektromrežu i krenula je proizvodnja. Počela je i isplata zaostalih zarada po sporazumu koji smo potpisali sa vlasnikom iz Hrvatske – kaže predsednik sindikalne organizacije Željko Šojić.
„Radijator” je najstariji zrenjaninski kolektiv u metalskoj industriji. Radijatori i ostali proizvodi od gvožđa i čelika proizvode se ovde čitav vek. Sedište fabrike premešteno je sredinom prošle godine u Beograd.

M. S-n.