POSLODAVCI SVE ČEŠĆE RADNIKE TRAŽE NA NEFORMALAN NAČIN

Preko bilborda do radnog mesta?

Potreba za obrazovanim i stručnim kadrom naterala je preduzetnike da budu maštoviti i dovitljivi u potrazi za kandidatima. Na sajtovima za zapošljavanje ustaljeni su dobro napisani oglasi koji nude razne pogodnosti i obećavaju prijatno okruženje, dobru zaradu i šansu za napredak. Primetne su i sve češće ponude za posao na izlozima prodavnica i apoteka. Pažnju sugrađana privukli su nedavno postavljeni bilbordi na Bulevaru Veljka Vlahovića preko kojih se poslodavci direktno obraćaju kandidatima sa pitanjem „Da li si ti naš novi tehnolog/elektro inženjer?”.

REGRUTOVANJE PREPUSTITI STRUČNJACIMA
Prema rečima dr Dejana Molnara, vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, upravljanje ljudskim resursima i kadrovska politika prioritet su ozbiljnih kompanija. O osetljivoj temi zapošljavanja i razvoja karijere, naročito ključnih kadrova kao što su tehnolozi i inženjeri, ne bi trebalo da se komunicira putem bilborda, smatra on.
– U savremenom poslovanju je izuzetno važno da kompanije usklade sredstva i kanale komunikacije sa ciljevima koje žele da postignu. U ovom slučaju je to očito pobrkano. Nejasno je da li se radi o reklami, oglasu, javnom konkursu za zapošljavanje ili nečemu drugom – kaže Molnar.
Dodaje da se može steći suprotan utisak od željenog – da preduzeće ima problema sa stručnim kadrom, da na tržištu ne može da pronađe stručnjake na uobičajeni način, da ih postojeći kadar napušta i slično. Sve to deluje loše na imidž, kaže naš sagovornik.
– Uspešna preduzeća kadrovsku politiku planiraju u dužem roku. Sarađuju sa visokoškolskim ustanovama odgovarajućeg usmerenja, kako bi na vreme obezbedili stručnjake potrebnih profila. Renomirane kompanije razvijaju programe stručne prakse i privlače talentovane mlade ljude dok su još na studijama – podseća profesor Molnar.
Kako kaže, ukoliko se dođe u situaciju da su kandidati hitno potrebni, najčešće koriste usluge proverenih agencija za selekciju i regrutovanje.
– Može se desiti da se zbog poziva preko bilborda jave mnogi koji neće zadovoljiti kriterijume i potrebe. Biće zatrpani biografijama kandidata koje neće želeti da zaposle. Uzalud potrošeni resursi i vreme – zaključuje Molnar.

NA EVIDENICIJI DOVOLJNO VISOKOOBRAZOVANIH
Poslodavci sami procenjuju koji će način traženja kandidata biti efikasan. Kada je reč o potrazi za radnicima na neformalan način, pretpostavka je da nastoje da dođu do većeg broja zainteresovanih kandidata, privuku nezaposlene određenih karakteristika ili im je potreban veći broj radnika, poručuju iz Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zrenjanin.
Prema rečima Aleksandre Štrbac, savetnice za planiranje karijere, na evidenciji Filijale ima dovoljno visokoobrazovanog kadra da se odgovori na potrebe poslodavaca. Traženiji su profili koji poseduju stručna znanja iz oblasti medicine, mašinstva, elektrotehnike. Primetan je i nedostatak lekara specijalista, nastavnika matematike, fizike, engleskog i nemačkog jezika, objašnjava naša sagovornica.
Kako saznajemo, na evidenciji NSZ Zrenjanin (koja pokriva Srednjobanatski okrug) su četiri diplomirana inženjera elektrotehnike (energetika, telekomunikacije, računarska tehnika) i 29 tehnologa.
Iako bilbordi i dalje pozivaju tehnologe i elektroinženjere, na zvaničnom sajtu kompanije „Dijamant” navodi se da trenutno nema otvorenih konkursa. Zainteresovanima se pruža opcija da prilože biografiju, preko koje će biti kontaktirani kada se ukaže potreba za osobom njihovog profila.
Na pitanja zašto su se odlučili da ovim putem traže radnike, da li Zrenjanin nudi potrebne profile i u kojim oblastima nema dovoljno stručnih lica, iz „Dijamanta” nismo dobili odgovore do zaključenja ovog broja.

J. Šormaz

  • DOBRA KOMUNIKACIJA
    Da bi prikupila podatke o planovima zapošljavanja, potrebama i zahtevima na tržištu rada, NSZ jednom godišnje anketira poslodavce. Pored posredovanja kao osnovne aktivnosti, organizuju i sajmove zapošljavanja, a za poslodavce obezbeđuju finansijsku i stručnu (informativna, savetodavna, administrativna) pomoć. U cilju efikasnije saradnje, od 2020. godine usluge se realizuju i elektronskim putem.