UČENICI MILICI GECIN TEMA O POEZIJI DONELA PRVO MESTO

Rad, poverenje i saradnja prave uspeh

Uspesi gimnazijalaca se nastavljaju. Ovog puta bilo je neophodno znanje iz srpskog jezika i književnost da bi se ostvario dobar rezultat. Naime, učenica četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije Milica Gecin osvojila je prvu nagradu na takmičenju srednjoškolaca iz književnosti. Takmičenje je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije.
Milica je nagradu osvojila za najbolji pismeni zadatak na temu „Savremeno čitanje poezije Vaska Pope” pod mentorstvom profesorke Saše Radošević Domazetović. Pravo učešća su imale sve srednje škole na teritoriji Srbije, a cilj je bio usavršavanje pismenosti i podsticaj na svestranije i slojevito proučavanje književne umetnosti.
Ono što je značajno jeste da ovo nadmetanje ulazi u grupu takmičenja koje fakulteti vrednuju na prijemnom ispitu. Ideju da uzme učešće Gecin je dobila od svoje profesorke. Ovo joj je bio prvi put da odmeri svoje znanje na ovom takmičenju.
Profesorka Radošević Domazetović je istakla da je od 56 radova koji su bili u konkurenciji, stručni žiri Miličin rad izabrao kao najbolji. Objasnila je kako je došlo do ovako velikog uspeha njene učenice.
– Predmet Srpski jezik i književnost nije na listi Miličinih prioriteta za studiranje, ali Milica zagovara tezu da čovek, negujući maternji jezik, jača svoj identitet i razvija sposobnost kritičkog mišljenja. Ona se redovno takmiči još od osnovne škole na takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture. Prošle godine je učestvovala na lingvističkim radionicama u Tršiću, a svoje istraživanje je predstavila na konferenciji održanoj na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nagrada za najbolji pismeni zadatak u Srbiji je došla kao rezultat četvorogodišnjeg predanog rada i saradnje između profesora i učenika uz podršku direktora škole – rekla je mentorka.
Profesori su tu da podstiču svoje đake da vredno rade, trude se i ne odustaju.
– Naš zadatak je da učenike motivišemo za rad, da im pokažemo beskrajne mogućnosti koje predmet pruža i da ih podstaknemo da budu aktivni istraživači i aktivni učenici. Kada đak želi da napreduje, uspeh ne može da izostane – zaključila je Saša Radošević Domazetović.

M. Solarov